dissabte, 28 de febrer de 2015

Arròs caldós amb cigales, polp i verduretes

Un arròs caldós o sec pot ser una bona alternativa per a aprofitar les restes de verdures, carns o peixos que ronden per la nostra nevera.

En la meua casa és habitual que la nevera es vaja omplint de restes de plats cuinats o de matèria primera que ha sobrat en els dies anteriors. Amb les sobres de plats cuinats no hi ha cap problema, ja que els anem incorporant en els menjars següents, bé com a aperitiu, com a acompanyament o lleugerament transformats. Ma mare cuinava plats per al sopar, les restes dels quals podien ser també preses en l'esmorzar de l'endemà, quan el meu pare tornava famolenc del camp: sofregits, mulladors, albergínies arrebossades, etc aconseguint amb açò un doble estalvi al no tirar a la brossa restes de menjar i no cuinar dues vegades.

Amb les matèries primeres sobrants hi ha una altra solució: fer “el menú de sobres” el dia que toca revisió i neteja de nevera. Cal obrir la nevera, començar a traure la matèria primera aprofitable, rebutjar les que ja estan en mal estat, fer una ullada als congelats, acudir als productes de “fons d'armari” i preparar amb tot açò un menú no programat.

Avui ha tocat abordar aquesta tasca i en la nevera hem trobat: carxofes (aquestes també formen part del “fons d'armari” en temporada), uns tirambeques, uns espàrrecs, unes tomaques de pera i unes faves tendres pelades. D'altra banda ha aparegut un tros de pota de polp cuit (el vaig comprar bullit per a prendre'l a la gallega i havia sobrat un poquet) i recorrent a els congelats hem trobat uns llagostins, que en el seu moment havia comprat frescos i vaig congelar els que sobraren.

Aquests ingredients, clarament, pinten molt bé per a fer un arròs caldós o melós. Seria perfecte comptar amb una mica de brou de peix o d'algun os de rap o restes de peix que a vegades conservem congelat per a fer brou. Però no ha sigut el cas.

Tenim un paquet de 250 grams d'arròs bomba que un periòdic va regalar un dissabte no gaire llunyà. 

Doncs així queda el nostre “menú de sobres”:1º-Una amanida de tomaca amb tonyina de pot i oli d'oliva (extra verge, ecològic i d'oliva alfafarenca), 2º-Un arròs caldós amb cigaletes, polp i verduretes i per a postres taronja preparada.

I bon profit!
ARRÒS CALDÓS AMB CIGALES, POLP i VERDURETES.
INGREDIENTS ( Per a 4 comensals)
240 g d'arròs bomba
8 espàrrecs trossejats, triant sol la part més tendra
Una o dues carxofes (depenent de la grandària) tallades en 6 o 8 trossos.
80 grams de tirambeques, tallats a tires
100 grams de faves tendres
½ ceba tallada en dos o tres trossos.
6 cullerades soperes de tomaca ratllada
16 cigaletes (grandària xicoteta-mitjana)
8 o 12 rodanxes de polp bullit
12 cullerades soperes d'oli d'oliva extra verge
1,25 litres d'aigua
Dues dents d'all
Una culleradeta rasa de les de cafè de pebre roig dolç.
Sal, safrà i una fulla de llorer
MANERA DE FER
- Pelar les cigales o escamarlans, reservant el seu cap i les seues corfes.
- Posar 6 cullerades soperes d'oli en una cassola i daurar un poquet la ceba, afegir els caps i corfes i sofregir-los, afegir una fulla de llorer i l'aigua. Deixar bullir uns 15-20 minuts i salar. Retirar el llorer i triturar o picar tot el contingut per a extraure el màxim sabor. Colar el brou i reservar-ho.
- Posar el restant oli en la casserola, sofregir les dents d'all i retirar-les. Sofregir les cigales (volta i volta), han de quedar mig crues, i reservar-les.
- Afegir les faves i sofregir-les cinc minuts. Afegir la tomaca ratllada i sofregir. Quan comence a separar-se l'oli de la tomaca, afegir el pebre roig i remoure incorporant immediatament les carxofes, els tirambeques i els espàrrecs. Donar-los dues voltes i afegir el brou reservat.
Quan bulla cinc minuts, rectificar de sal afegir el safrà i l'arròs. Deixar bullir uns 18 minuts, incorporar les cigales i el polp, deixar reposar un minut més i emplatar. 

NOTES: Les quantitats son indicatives, podeu afegir un poc d'aigua bullint (o brou de peix) als 10 minuts d'afegir l'arròs, si vos agrada mes caldós.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada