dilluns, 23 de novembre del 2015

Anous de nadal / Nueces de navidad

Les Anous de nadal és un dolç exquisit elaborat amb ametles, anous, sucre i ous, seguint la tradició popular dels pobles mediterranis. Per a garantir la seua qualitat ha d'elaborar-se amb ametles "marcones" i anous de la muntanya alacantina.
El cultiu de les ametles té el seu origen a Orient Pròxim, on els grecs ja apreciaven les excel·lents qualitats d'aquesta fruita seca.
A Espanya probablement va ser introduït pels fenicis i posteriorment estès el seu cultiu pels romans. Es conrea, fonamentalment, en la zona mediterrània i en algunes zones d'Andalusia i Aragó. Per tant, no és d'estranyar que l'ametla siga un dels pilars de la rebosteria mediterrània. 
Existeixen moltes varietats d'ametles, sent la mes apreciada la "marcona" originària d'Alacant, on té la seua major extensió de cultiu. L'ametla "marcona" és un referent de qualitat per les seues característiques organoléptiques (olor, sabor,color i textura). És un ametla redona i bombada, dolça i molt apreciada en rebosteria.
En les comarques del Comtat i l'Alcoià, l'ametler és un element essencial del paisatge rural i el cultiu de l'ametla (especialment la varietat "marcona") segueix formant part important de l'economia dels seus habitants.
Com no podia ser d'una altra manera, l'ametla és ingredient usat en la major part dels dolços tradicionals de la zona, ja siguen elaborats de forma industrial, en forns i pastisseries o en la cuina casolana.
Cal considerar que, en la cuina diària dels nostres avantpassats, no formava part la rebosteria, que quedava reservada solament per als dies de festa assenyalats. Pot ser aquesta l'explicació que els torrons i massapans de nadal apareguen durant aquestes festes, per a desaparèixer de les nostres postres la resta de l'any.
Un dels dolços nadalencs tradicionals elaborats casolanament i mes benvolguts en la meua família eren les anous de nadal. No podia entendre com, agradant-nos tant i utilitzant ametles i anous de collita pròpia, solament els menjàvem en aquestes dates. Tal vegada aquesta limitació augmentava el nostre desig.
                                              *********************
Las nueces de navidad es un dulce exquisito elaborado con almendras, nueces, azúcar y huevos, siguiendo la tradición popular de los pueblos mediterráneos. Para garantizar su calidad debe elaborarse con almendras "marconas" y nueces de la montaña alicantina.
El cultivo de las almendras tiene su origen en Oriente Próximo, donde los griegos ya apreciaban las excelentes cualidades de este fruto seco.
En España probablemente fue introducido por los fenicios y posteriormente extendido su cultivo por los romanos. Se cultiva, fundamentalmente, en la zona mediterránea y en algunas zonas de Andalucía y Aragón. Por tanto, no es de extrañar que la almendra sea uno de los pilares de la repostería mediterránea. 

Existen muchas variedades de almendras, siendo la mas apreciada la "marcona" originaria de Alicante, donde tiene su mayor extensión de cultivo. La almendra "marcona" es un referente de calidad por sus características organolépticas (olor, sabor,color y textura). Es un almendra redonda y abombada, dulce y muy apreciada en repostería.

En las comarcas del Comtat y l'Alcoià, el almendro es un elemento esencial del paisaje rural y el cultivo de la almendra (especialmente la variedad "marcona") sigue formando parte importante de la economía de sus habitantes.

Como no podía ser de otro modo, la almendra es ingrediente usado en la mayor parte de los dulces tradicionales de la zona, ya sean elaborados de forma industrial, en hornos y pastelerías o en la cocina casera.

Cabe considerar que, en la cocina diaria de nuestros antepasados, no formaba parte la repostería, que quedaba reservada solo para los días de fiesta señalados. Puede ser esta la explicación que los turrones y mazapanes de navidad aparezcan durante estas fiestas, para desaparecer de nuestros postres el resto del año.

Uno de los dulces navideños tradicionales elaborados caseramente y mas apreciados en mi familia eran las nueces de navidad. No podía entender como, gustándonos tanto y utilizando almendras y nueces de cosecha propia, solo los comíamos en estas fechas. Tal vez esta limitación aumentaba nuestro deseo.
Esta es la receta. Espero que os guste.
Anous de nadal / Nueces de navidad
INGREDIENTS
• 1/2 quilo d'ametla marcona pelada i ratllada.
• 1/4 quilo de sucre.
• 2 clares d'ou.
• Mitja pell de llima ratllada.
• Una culleradeta de canella.
• 250 g. d'anous sense corfa.
• 100 g. de sucre en pols.
• Facultatiu: 100 g. de dolç de moniato
MANERA DE FER
-Batre les dos clares, afegir l'ametla, el sucre, la pell ratllada de llima, la canella i el dolç de moniato.
-Pastar tots els ingredients anteriors.
-Fer boletes amb la pasta , del tamany d'una anou.
-Cobrir cada bola amb trossos grans d'anous, tot al voltant.
-Passar-les pel sucre en pols.
ANOTACIONS:Per a pelar les ametles: -Posar en una casserola aigua a calfar i quan comence a bullir introduir les ametles. -Deixar les ametles uns 10 minuts quan l'aigua bulla de nou. -Colar les ametles i introduir-les en aigua molt freda. -Tornar a colar i, quan es refreden, eliminar la pell (que s'haurà desenganxat de la part blanca). -Estendre les ametles pelades en una llanda de forn i deixar que s'assequen abans de moldre-les.
IMPORTANT: Les ametles ha de ser ralladasamb la ratlladora manual d'ametles de "tota la vida". Si les ametles es piquen en la termomix o altres picadoras elèctriques, no s'obté la consistència de farina d'ametles que es requereix i la textura del massapà perd suavitat i resulta granulosa.
                                          **********************
INGREDIENTES
• 1/2 kilo de almendra marcona pelada y rallada.
• 1/4 kilo de azúcar.
• 2 claras de huevo.
• Media piel de lima tachada.
• Una cucharadita de canela.
• 250 g. de nueces sin cascara.
• 100 g. de azúcar en polvo.
• Facultativo: 100 g. de dulce de boniato.
MANERA DE HACER
-Batir las dos claras, añadir la almendra, el azúcar, la piel rallada de limón, la canela y el dulce de boniato.
-Amasar todos los ingredientes anteriores.
-Hacer bolitas con la pasta , del tamaño de una noez.
-Cubrir cada bola con trozos grandes de nueces, todo alrededor.
-Pasarlas por el azúcar en polvo.
ANOTACIONES:Para pelar las almendras: -Poner en una cacerola agua a calentar y cuando empiece a hervir introducir las almendras. -Dejar las almendras unos 10 minutos cuando el agua hierva de nuevo. -Colar las almendras e introducirlas en agua muy fría. -Volver a colar y, cuando se enfríen, eliminar la piel (que se habrá despegado de la parte blanca). -Extender las almendras peladas en una lata de horno y dejar que se sequen antes de molerlas.
IMPORTANTE: Las almendras debe ser ralladas con el rallador manual de almendras de "toda la vida". Si las almendras se pican en la termomix u otras picadoras eléctricas, no se obtiene la consistencia de harina de almendras que se requiere y la textura del mazapán pierde suavidad y resulta granulosa.



dilluns, 16 de novembre del 2015

Farinetes de bacallà o d'embutit / "Farinetes" de bacalao o de embutido

Les "farinetes" són un plat arcaic, que possiblement va nàixer a l'una que la molenda mes refinada dels grans i la seua conversió en farina, i que és representant d'una cuina de cereals arrelada en la mes pura tradició mediterrània.