COQUES I FARINES

dissabte, 17 de gener del 2015

Arròs melós amb peres d'hivern

L'arròs amb peres d'hivern és un plat antic en vies de desaparició.
El sabor dolç que aporta la carabassa, el moniato i sobretot les peres, i la seua combinació amb la botifarra, les costelles de porc i les penques, converteixen aquest arròs melós en un autèntic plaer per al paladar.
Aquestes peres encara es conreen avui dia i es poden adquirir directament del pagès o en mercats locals.
Es un fruit típic de l'hivern de les terres de secà, molt antic i que formava part de l'agricultura d'auto cosum, com el "pero" o "perelló", el codony i la poma d'hivern (xicoteta, xata, de galtes rojes i regust a plàtan). Com la resta d'estos fruits d'hivern, es conservava molt bé a la bodega i al rebost quant no hi havia nevera elèctrica a les cases dels llauradors.
Es una pera de tamany desigual, de textura molt dura, color marró oscur i aspecte rugós. No es sol menjar crua, perquè resulta un poc aspra, pero es insubstituïble per a menjar-la torrada al forn, incorporada a un arròs, un putxero o una olleta.
Es sol collir a finals d'octubre i conservar-se al llarg de quasi tot l´hivern.
Fa molta lliga amb el moniato, la creïlla i la carabassa, de fet van juntes o es substitueixen entre elles en molts plats tradicionals dels nostres pobles de la muntanya.
La recepta que mostre es menjava, amb variants locals i personals, als pobles del Comptat i la Marina que envolten la Serrella.
Un bon plat per no passar fred. Espere que us agrade.
                                                  ********************
El arroz con peras de invierno es un plato antiguo en vías de desaparición.
El sabor dulce que aporta la calabaza, el boniato y sobre todo las peras, y su combinación con la morcilla, las costillas de cerdo y las pencas, convierten este arroz meloso en un auténtico manjar.
Estas peras aún se cultivan hoy en día y se pueden adquirir directamente del labrador o en mercados locales.
Es un fruto típico del invierno de las tierras de secano, muy antiguo y que formaba parte de la agricultura de auto cosum, como el "pero" o "perelló", el membrillo y la manzana de invierno (pequeña, achatada, de mejillas rojas y regusto a plátano). Como el resto de estos frutos de invierno, se conservaba muy bien en la bodega y en la despensa cuanto no había nevera eléctrica en las casas de los labriegos.
Es una pera de tamaño desigual, de textura muy dura, color marrón oscuro y aspecto rugoso. No se suele comer cruda, porque resulta un poco áspera, pero es insustituible para comerla tostada al horno, incorporada a un arroz, un puchero o una olla.
Se suele cosechar a finales de octubre y conservarse a lo largo de casi todo el invierno.
Hace mucha liga con el boniato, la patata y la calabaza, de hecho van juntas o se sustituyen entre ellas en muchos platos tradicionales de nuestros pueblos de la montaña.
La receta que muestro se comía, con variantes locales y personales, en los pueblos del Contado y la Marina que rodean la Serrella.

Un buen plato para no pasar frio. Espero que os guste.

Añadir leyendaArròs melòs amb peres d'hivern
Peres d'hivern
INGREDIENTS (Per a 4 racions)
- 6 o 8 trossos de costella de cerdo i 2 botifarres de ceba
- 260 g d'arròs
- 100 g de tavella tendra i 2 penques (de carxofera) trossejades
- 1/2 ceba i una tomaca xicoteta rallatdes
- 1 moniato mitja pelat, un troç de carabassa i 4 peres d'hivern senceres i amb el seu peduncle
- 3 alls, 2 rametes de julivert
- 6 cullerades soperes d'oli d'oliva
- 2,2 litres d'aigua
- sal i safrà al gust
MANERA DE FER
. En un perol fondo posar l'oli a calfar.
. Afegir i sofregir les costelletes (ja salades avans).
. Afegir i sofregir la ceba i la tomaca.
. Afegir l'aigua, la tevella i les penques.
. Deixar bullir uns 50 minuts i afegir la picada d'alls i julivert. Salar.
. Afegir el moniato i deixar bullir 15 minuts.
. Afegir les peres i la carabassa i deixar bullir 15 minuts mes.
. Repondre l'aigua consumida a la cocció i rectificar de sal.
. Afegir el safrà, l'arròs i les botifarres i coure uns 18 minuts.
                                                              *********************
INGREDIENTES (Para 4 raciones)
- 6 o 8 trozos de costilla de cerdo y 2 morcillas de cebolla
- 260 g de arroz
- 100 g de habichelas (aún con vaina tierna) y 2 pencas (de alcarchofera) troceadas
- 1/2 cebolla y un tomate pequeño rallados
- 1 boniato mediano pelado, un trozo de calabaza y 4 peras de invierno enteras y con su pedúnculo
- 3 ajos, 2 ramitas de perejil
- 6 cucharadas soperas de aceite de oliva
- 2,2 litros de agua
- sal y azafrán al gusto
MANERA DE HACER
. En un perol hondo poner el aceite a calentar.
. Añadir y sofreír las costillas (saladas con anterioridad).
. Añadir y sofreír la cebolla y el tomate.
. Añadir el agua, las habichuelas y las pencas.
. Dejar hervir unos 50 minutos y añadir la picadura de ajos y perejil. Salar.
. Añadir el boniato y dejar hervir 15 minutos.
. Añadir las peras y la calabaza y dejar hervir 15 minutos mes.
. Reponer el agua consumida en la cocción y rectificar de sal.
. Añadir el azafrán, el arroz y las morcillas y cocer unos 18 minutos.

1 comentari:

  1. Felicitats Inma. Este arrosset estarà de mort lenta. El gust que li dona la pera deu ser especial. M'abelliria tastar-lo o fer-ne un menys light.
    Per molts anys més de blog i de gaudir de la cuina casolana i la que siga.
    Ja veig que la ferramenta de visites s'ha obert. Bona senyal.
    Besets

    ResponElimina