Sembla, que de sobte, s'ha descobert que molts dels nostres pobles es troben en procés de desaparició i la premsa informa que un de cada set municipis corre el risc de ser abandonat. Sols un de cada set? La major part d'ells pertanyen a les nostres zones de muntanya.
Crida l'atenció, no obstant açò, les poques referències a les causes socials i econòmiques que ens ha conduït a la situació actual, a la falta de polítiques (des d'anys ha...) per a frenar aquest resultat i sobretot de les conseqüències presents i futures d'aquest procés.
No solament estan desapareixent poblacions, estan desapareixent comarques amb la seua història, la seua cultura, el seu paisatge i el seu paisanaje. No cal menysprear el desastre ecològic que suposarà (amb tota seguretat) la desertització de les nostres muntanyes quan deixen de conrear-se els seus camps, de netejar els seus margens i camins, i de conduir les seues aigües.
Amb gran tristesa he observat, durant més de cinquanta anys, com s'accelerava el procés de desaparició de tota aquesta riquesa, davant la més absoluta indiferència de propis i estranys.
Les inversions públiques han tractat totes aquestes poblacions com si foren urbanitzacions-dormitori que envolten les nostres grans urbs, però en aquest cas, sense l'avantatge de la proximitat geogràfica. Calia sentir al meu pare quan van fer un frontó en el poble, estant els camins rurals abandonats i intransitables!, i açò que no va arribar a veure el gimnàs, la sauna i el yacusi que li van seguir. Grans incentius per a no abandonar el poble a la recerca d'un futur!
No és solament una qüestió de nostàlgia o de plantejaments de geografia econòmica, és també una qüestió de valors i d'identitat. Esperem que no siga irreversible aquest procés de perduda.
El meu diminut gra d'arena és aquest blog de cuina tradicional, nodrit majoritàriament per les receptes d'un llibre, del mateix nom, resultat del treball realitzat conjuntament amb Carmina Casillas (gran amiga, cuinera i entusiasta de la cuina tradicional) i publicat per Caixa Ontinyent l'any 2009.
El plat que s'inclou en aquesta entrada es menjava com a esmorzar en les "eres", on els camperols i els seus animals batien el blat, i a les quals acudíem a menjar la mona i a volar la milotxa en la Pasqua Florida.
Ja no es planta blat en els camps, ni existeixen les "eres", però els més majors encara conservem aquests records en la nostra memòria.
Aquesta és la recepta espere que us agrade.
*********************
Parece, que de repente, se ha descubierto que muchos de nuestros pueblos se encuentran en proceso de desaparición y la prensa informa que uno de cada siete municipios corre el riesgo de ser abandonado. ¿Solo uno de cada siete? La mayor parte de ellos pertenecen a nuestras zonas de montaña.
Llama la atención, no obstante, las pocas referencias a las causas sociales y económicas que nos ha conducido a la situación actual, a la falta de políticas (desde años ha...) para frenar este resultado y sobre todo de las consecuencias presentes y futuras de este proceso.
No solo están desapareciendo poblaciones, están desapareciendo comarcas con su historia, su cultura, su paisaje y su paisanaje. No hay que menospreciar el desastre ecológico que supondrá (con toda seguridad) la desertización de nuestras montañas cuando dejen de cultivarse sus campos, de limpiar sus ribazos y caminos, y de conducir sus aguas.
Solo si se adquiere consciencia del elevado coste que vamos a pagar por estas pérdidas, se abordarán con seriedad las soluciones.
Con gran tristeza he observado, durante más de cincuenta años, como se aceleraba el proceso de desaparición de toda esta riqueza, ante la más absoluta indiferencia de propios y ajenos.
Las inversiones públicas han tratado todas estas poblaciones como si fuesen urbanizaciones-dormitorio que rodean nuestras grandes urbes, pero en este caso, sin la ventaja de la proximidad geográfica a las mismas. ¡Había que oír a mi padre cuando hicieron un frontón en el pueblo, estando los caminos rurales abandonados e intransitables!, y eso que no llegó a ver el gimnasio, la sauna y el yacusi que le siguieron. ¡Grandes incentivos para no abandonar el pueblo en busca de un futuro!
No es solo una cuestión de nostalgia o de planteamientos de geografía económica, es también una cuestión de valores y de identidad. Esperemos que no sea irreversible este proceso de perdida.
Mi diminuto grano de arena es este blog de cocina tradicional, nutrido mayoritariamente por las recetas de un libro, del mismo nombre, resultado del trabajo realizado conjuntamente con Carmina Casillas (gran amiga, cocinera y entusiasta de la cocina tradicional) y publicado por Caixa Ontinyent en el año 2009.
El plato que se incluye en esta entrada se comía como almuerzo en las "eras", donde los campesinos y sus animales trillaban el trigo, y a las que acudíamos a comer la "mona" y a volar la cometa en la Pascua Florida.
Ya no se cultiva trigo en los campos, ni existen las "eras", pero los más mayores aún conservamos estos recuerdos en nuestra memoria.
Esta es la receta espero que os guste.
Esmorzar de batuda |
INGREDIENTS
• 1/2 quilo de costelles de porc i 1/4 de conill, a trossos xicotets.
• Un tros de fetge de corder (quantitat al gust de cadascú) a trossos xicotets.
• 400 grams de creïlles tallades a cantells.
• 2 o 3 alls secs i un manollet de julivert.
• 12 o 14 cullerades d'oli d'oliva.
MANERA DE FER
- Es fregeixen ben fregits, en oli abundant i a foc mitjà, el fetge, els trossos de conill i les costelles de porc (prèviament assaonats). Es trauen i es reserven.
- En el mateix oli es fregeixen les creïlles.
- S'incorpora la carn, es mescla tot i es retira l'oli sobrant. S'afig un picada d'alls i julivert. Es deixa uns minuts al foc perquè es mesclen els sabors, removent amb atenció.
*********************
INGREDIENTES
• 1/2 kilo de costillas de cerdo y 1/4 de conejo, a trozos pequeños.
• Un trozo de hígado de cordero (cantidad al gusto) a trozos pequeños.
• 400 gramos de patatas cortadas a cantos.
• 2 o 3 ajos secos y un manojito de perejil.
• 12 o 14 cucharadas de aceite de oliva.
MANERA DE HACER
- Se fríen bien fritos, en aceite abundante y a fuego mediano, el hígado, los trozos de conejo y las costillas de cerdo (previamente sazonadas). Se sacan y se reservan.
- En el mismo aceite se fríen las patatas.
- Se incorpora la carne, se mezcla todo y se retira el aceite sobrante. Se añade un majado de ajos y perejil. Se deja unos minutos al fuego pora que se mezclan los sabores, removiendo con cuidado.
Hola Imma. Tens tota la raó i la veritat, és desesperant veure com per molt que diguen, ningú fa res, ni l'interessa. Tens un recopilatori de receptes de la teua terra impresionant. És una preciosa forma de contribuir a que no es perguen. La que has publicat per a mi es totalment desconeguda.
ResponEliminaM'has posat més melancòlica del que ja estic. Serà l'edat, els records, que no són sols de menjars.
Una besaeta forta.