dimarts, 5 d’abril del 2016

Arròs caldós amb faves tendres acabades de collir/ Arroz caldoso con habas tiernas recien cogidas

En la zona de muntanya, les faves són una verdura de primavera molt benvolguda. És un plaure arreplegar-les del seu mata i menjar els seus grillons crus o menjar-les molt tendres cuinades amb la seua baina ("faves amb casaca"), amb embotits ("sacsades"), amb arrossos, etc.

Antigament no hi havia un sol pagès que no conreara, per a consum familiar, un xicotet favar el mes proper possible al poble. Encara que aquest costum ha disminuït bastant, segueix observant-se, per aquesta època, les mates de faves per camps i horts conreades per aquells veïns sabedors que les faves, acabades de collir de la mata, són insuperables i compensen amb escreix el treball del seu cultiu.

Recorde en la meua infantesa quan s'anunciava com a plat del dia "arròs amb faves tendres acabades de collir", que tan bo preparava la meua tia Angelita i la meua mare, títol que ressaltava la importància d'una matèria primera de màxima frescor.

Aquesta és la recepta, espere que us agrade.      
                                        ********************
En la zona de montaña, las habas son una verdura de primavera muy apreciada. Es un placer recogerlas de su mata y comer sus gajos crudos o comerlas muy tiernas cocinadas con su vaina ("habas con casaca"), con embutidos ("sacsades"), con arroces, etc.

Antiguamente no había un solo labrador que no cultivase, para consumo familiar, un pequeño habar lo mas cercano posible al pueblo. Aunque esta costumbre ha disminuido bastante, sigue observándose, por esta época, las matas de habas por campos y huertos de aquellos vecinos que las cultivan sabedores que las habas frescas y tiernas, recien cogidas de su mata, son insuperables y compensan con creces el trabajo de su cultivo.

Recuerdo en mi niñez cuando se anunciaba como plato del día "arroz con habas acabadas de coger", que tan ricamente preparaba mi tía Angelita y mi madre, título que resaltaba la importancia de una materia prima de máxima frescura.

Esta es la receta, espero que os guste.
                                             
Arròs caldós amb faves tendres
INGREDIENTS (Per a 4 comensals)
• Faves tendres acabades de collir (200 g de gallons).
• 3 o 4 trossos de costelles de porc per persona.
• 2 botifarres de carn o de ceba.
• 260 g d'arròs.
• 1/2 ceba ratllada.
• 1 tomaca mitjana madura ratllada.
• 1/2 pebrera (bajoca, pimentó) roja trossejada.
• Oli d'oliva: 8 cullerades soperes.
• 1,5 litres d'aigua calenta.
• 2 culleradetes de pebre roig
• Sal i safrà al gust.
MANERA DE FER
-En un perol fondo posar l'oli a calfar.
-Sofregir les costelles lentament fins que estiguen ben daurades. Reservar-les.
-Sofregir la pebrera. Afegir la ceba i sofregir-la. Afegir la tomaca i sofregir-la. Afegir el pebre roig, remenant ràpit per a que no es creme.
-Afegir les faves, les botifarres, l'aigua i les costelles. Salar. Coure fins que estiga tot tendre: uns 30 minuts.
-Reposar l'aigua consumida en la cocció, afegir el safrà i rectificar de sal. Afegir l'arròs i deixar-lo coure uns 18 minuts.
Anotacions: aquest arròs està molt bo, també, si es fa amb cigrons tendres o amb guixes tendres, en aquest cas han de coure 40 o 50 minuts abans de ficar l'arròs.
                                            ********************
INGREDIENTES (Para 4 comensales)
• Habas tiernas acabadas de cosechar (200 g sin piel).
• 3 o 4 trozos de costillas de cerdo por persona.
• 2 morcillas de carne o de cebolla.
• 260 g de arroz.
• 1/2 cebolla rallada.
• 1 tomate mediano maduro rallado.
• 1/2 pimiento rojo troceado.
• Aceite de oliva: 8 cucharadas soperas.
• 1,5 litros de agua caliente.
• 2 cucharaditas de pimentón rojo.
• Sal y azafrán al gusto.
MANERA DE HACER
-En un perol hondo poner el aceite a calentar.
-Sofreír las costillas lentamente hasta que estén muy doradas. Reservarlas.
-Sofreír el pimiento. Añadir la cebolla y sofreírla. Añadir el tomate y sofreírlo. Añadir el pimentón rojo, removiendo rápido para que no se queme.
-Añadir las habas, las morcillas, el agua y las costillas. Salar. Cocer hasta que esté todo tierno: unos 30 minutos.
-Reponer el agua consumida en la cocción, añadir el azafrán y rectificar de sal. Añadir el arroz y dejarlo cocer unos 18 minutos.
Anotaciones: este arroz está muy bueno, también, si se hace con garbanzos tiernos o con guijas tiernas, en este caso tienen que cocer 40 o 50 minutos antes de meter el arroz.

2 comentaris:


  1. Imma; Unes faves aquestes que acabades de collir i fetes amb tant d'amor, de ben segur que estàn per sucar-hi pa¡¡
    Salutacions Imma¡¡ :O)

    ResponElimina