divendres, 13 de maig del 2016

Renyons de maser / Riñones de masero

Pobles xicotets i masos dispersos, formen part del paisatge rural de la comarca del Comtat, l'Alcoia i resta de comarques limítrofes.

Un "mas" és una construcció rural, aïllada, lligada sempre a una explotació agrària i ramadera de tipus familiar.

Els masos de les nostres muntanyes, zona de secà, estaven dedicats a l'explotació agrària i en ells criaven, normalment, animals per a la llaurador i l'autoconsum. Es tractaven d'explotacions agràries de gran extensió de terreny que han perdurat sense fraccionar-se, pràcticament, fins a l'actualitat.

Els "maseters"o "masers", eren les persones que vivien en un mas, i realitzaven l'explotació agrària. 

En temps dels nostres avis i besavis, la propietat d'aquests masos corresponia a l'alta burgesia de procedència rural, però assentada ja en les grans poblacions i ciutats, i la seua explotació es realitzava per camperols contractats que vivien en el mas o en les xicotetes poblacions properes, passant aquestes construccions a ser lloc d'escampament i estiueig dels seus propietaris: "els senyorets".

Eren temps de vida dura per als que treballaven el camp i el destral i l'aixada eren instruments d'ús diari. No era cap exageració quant es deia que els camperols "es deixaven els seus renyons esbrossant bancals i margenades".

El llenguatge popular té el seu humor negre, així que si una tomaca vista lateralment o tallada longitudinalment (amb el seu mugró partit) assembla un renyo, i a més està blana i arrugada per estar rostida al forn, és fàcil concloure que aquest renyo semblava de masser.

Aquest plat és un dels quals perdura en els nostres dies: senzill, polivalent i ric. Es pot menjar fred, tebi o calent; com a plat únic o d'acompanyament; es pot preparar amb molta antelació i et trau de qualsevol dificultat.

Aquesta és la recepta. Espere que us agrade.
                                               ********************
Pueblos pequeños y masías dispersas, forman parte del paisaje rural de la comarca del Comtat, l'Alcoia i resto decomarcas limítrofes.

Una masía es una construcción rural, aislada, ligada siempre a una explotación agraria y ganadera de tipo familiar.

Las masias de nuestras montañas, zona de secano, estaban ligadas mayormente a la explotación agraria y en ellas criaban, normalmente, animales para la labranza y el autoconsumo.

Se trataba de explotaciones agrarias de gran extensión de terreno que han permanecido sin fraccionarse, practicamente, hasta la actualidad.

Los maseros, eran las personas que vivian en una masía, y realizaban la explotación agraria. 

En tiempo de nuestros abuelos y bisabuelos, la propiedad de estas masias correspondia a la alta burguesia de procedencia rural, pero asentada ya en las grandes poblaciones y ciudades, y su explotación se realizaba por campesinos contratados que vivían en la masía o en las pequeñas poblaciones cercanas, pasando estas construcciones a ser lugar de recreo y veraneo de sus propietarios: los señoritos.

Eran tiempos de vida dura para los que trabajaban el campo y el hacha la azada eran instrumentos de uso casi diário, no en valde se decía que "desacian sus riñones desbrozando campos y margenes".

El lenguaje popular tiene su humor negro, así que si un tomate visto lateralmente o cortadao longitudinalmente (con su pezón partido) asemeja un riñón, y además está blando y arrugado por estar asado al horno, es fàcil concluir que este riñón parecía de masero.

Este plato es uno de los que perdura en nuestros dias: sencillo, polivalente y rico. Se puede comer frío, tibio o caliente; como plato único o de acompañamiento; se puede preparar con mucha antelació y te saca de cualquier apuro.

Esta es la receta. Espero que os guste.






Renyons de maser

INGREDIENTS (Per a quatre comensals)
• Tomaques carnoses i madures. Una o dues per persona.
• 10 dents d'all pelats i tallats en trossos i un ramell de julivert picat.
• Sal al gust i pebre roig.
MANERA DE FER
- Tallar totes les tomaques per la mitat, a l'ample. Col·locar-les ordenades en una llanda per a forn.
- Empolvorar-les per damunt amb l'all, el julivert, el pebre roig i la sal.
- Arruixar-les per damunt amb oli d'oliva en abundància.
- Cobrir amb paper d'alumini i ficar en el forn, previament calfat a 180º.
- Passats 15 minuts llevar el paper d'alumini. Deixar-les fins que estiguen ben torrades.
Nota: Es pot enriquir la recepta afegint pinyons o tires de pernil serrà. Quan millor qualitat té la tomaca (valencià, rosa, etc.), millor resulta el plat.
                                              ************************
INGREDIENTES (Para cuatro comensales)
• Tomates carnosos y maduros, partidos por la mitad a lo ancho. Uno o dos por persona.
• 10 diente de ajo pelados y cortados en trozos y un ramo de perejil picado.
• Sal al gusto y pimentón rojo.
MANERA DE HACER
- Cortar todos los tomates por la mitad, a lo ancho. Colocarlas ordenadas en una lata para horno.
- Empolvorarlos por encima con el ajo, el perejil, el pimentón rojo y la sal.
- Rociarlos por encima con aceite de oliva en abundancia.
- Cubrir con papel de aluminio y meter en el horno, previament calentado a 180º.
- Pasados 15 minutos quitar el papel de aluminio. Dejarlas hasta que estén muy tostadas.
Nota: Se puede enriquecer la receta añadiendo piñones o tiras de jamón serrano. Cuando mejor calidad tiene el tomate (valenciano, rosa, etc.), mejor resulta el plato.

2 comentaris:

  1. Me encanta esta receta de tomates, y cómo no, la historia de la entrada, similar a la de cualquier lugar de la geografía española y de muchos otros países.Gracias guapa. Besitos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Debe ser tan antigua como el cultivo de tomates y ,de seguro, con una evolución no muy exagerada.....pero estan muy buenas!!! Gracias a ti Alicia. Abrazos.

      Elimina