Els gelats no van ser un dolç popular d'elaboració casolana fins que es va produir la generalització de l'ús de les neveres elèctriques en totes les llars, primer en les zones urbanes, i posteriorment en les zones rurals.
Existien les geladores manuals, uns artifells amb parets de suro i ple de gel picat i sal que amb el simple mecanisme de rodar-li un recipient metàl·lic dins, amb la metèria a gelar, permetia batre i refredar les cremes i conservar-les gelades.
En el meu xicotet poble de muntanya, el gelat que es preparava amb geladora manual era el "mantecado" que es venia, pel carrer i en el cinema del poble, els diumenges i festius durant el període estival. Es col·locava una generosa porció entre dues galetes o entre dues meitats d'un "pa cremat" xicotet i ho cridàvem "un xambit de mantecao". Sempre m'he preguntat la procedència d'aquesta paraula i tot sembla indicar que és una transformació popular de la paraula anglesa "sandwich", que ens va arribar des de les veïnes comarques de la marina.
Als xiquets ens agradava tant el "xambit" que, passant de la pel·lícula que es projectava en la pantalla del cinema, acudíem a les fosques a comprar-ho a la xicoteta barra de la sala. Quan s'acumulàva massa xiquillería, la "tía Elvireta" elaboradora i venedora del gelat, i propietària del cinema, donava ordre d'interrompre la projecció fins que s'alleugerira l'embós en la geladora.
Aquesta és la recepta del gelat de mantecao de la meua infància. Espere que us agrade.
************************
Los helados no fueron un dulce de elaboración casera hasta que se produjo la generalización del uso de los frigoríficos en todos los hogares, primero en las zonas urbanas , y posteriormente en las zonas rurales.
Existían las heladeras manuales (garapiñeras), un recipiente con paredes de corcho y lleno de hielo picado y sal que con el simple mecanismo de rodarle un recipiente metálico dentro, con la matéria a helar, permitía batir y enfriar las cremas y conservarlas heladas.
En mi pequeño pueblo de montanya, el helado que se preparaba con heladera manual era el "mantecado" y se vendía, por la calle y en el cine del pueblo, los domingos y festivos durante el periodo estival. Se colocaba una generosa porción entre dos galletas o entre dos mitades de un panquemado pequeño y lo llamábamos un "xambit de mantecao". Siempre me he preguntado la procedencia de esta palabra y todo parece indicar que es una transformación popular de la palabra inglesa "sandwich", que nos llegó desde las vecinas comarcas de la marina.
A los niños nos gustaba tanto el "xambit" que, pasando de la película que se proyectaba en la pantalla del cine, acudíamos a oscuras a comprarlo a la pequeña barra de la sala. Cuando nos acumulábamos demasiados, la Sr Rosita elaboradora y vendedora del manjar, y dueña del cine, daba orden de interrumpir la proyección hasta que se aligeraba el atasco en la heladera.
Esta es la receta del helado de mantecado de mi infancia. Espero que os guste.
INGREDIENTS
• 6 rovells d'ou
• 1 litre de llet sencera
• 1 quart de sucre
• 1 branqueta de canella en rama
• Una corfa de llima, sense part blanca.
MANERA DE FER
- Bullir la llet amb el sucre, la canella i la corfa de llima. Colar.
- Posar un recipient al bany de maria, quan l'aigua estiga tèbia afegir els rovells al recipient i anar abocant poc a poc tota la llet remenant sense parar.
- Donar més foc i menejar amb més força fins que es vaja espessant.
- Anar en compte, perquè en el moment en què es fa una capa per les parets del recipient cal baixar el foc i batre amb més força fins aconseguir la consistència de les natilles.
- Deixar refredar remenant i ficar al congelador.
- De tant en tant cal traure'l i batre'l perquè quede cremós.
*********************
INGREDIENTES
• 6 yemas de huevo
• 1 litro de leche entera
• 1 cuarto de azúcar
• 1 ramita de canela en rama
• Una corteza de limón, sin parte blanca.
MANERA DE HACER
- Hervir la leche con el azúcar, la canela y la corteza de limón. Colar.
- Poner un recipiente al baño de maria, cuando el agua esté tibia añadir las yemas al recipiente e ir añadiendo, poco a poco, toda la leche removiendo sin cesar.
- Dar más fuego y remover con más fuerza hasta que se vaya espesando.
- Ir con cuidado, porque en el momento en que se hace una capa por las paredes del recipiente hay que bajar el fuego y batir con más fuerza hasta conseguir la consistencia de las natillas.
- Dejar enfriar removiendo y meter la crema al congelador.
- De vez en cuando hay que sacarlo y batirlo para que quede cremoso.
Hola Imma. Quina gana de menjar-me una bola. Ma mare el feia i fa segles que no el menge. M'encanta. Segur que el repetiràs més d'una vegada durant tot l'estiu.
ResponEliminaBesets
Marisa, si tens ganes de menjar-lo, jo el faig per a tu. Moltes besades.
ResponElimina