La figuera és un arbre que forma part del paisatge rural mediterrani des de temps remots. El seu fruit ha estat sempre molt benvolgut, tant les bacores com les figues, i es pot gaudir d'ell al llarg de tot l'any: frescs des de juny fins a setembre (bacores al juny-juliol i figues a l'agost -setembre) i secs, en dolç o en melmelada, la resta de l'any.
Així doncs, a l'estiu, les cistelles de bacores o de figues arribaven a les cases dels pagesos, gairebé diàriament, recollides de bon matí, abans que escalfés molt el sol.
Un plat de figues fresques era un obsequi molt benvolgut pels veïns, estiuejants i visitants que no disposaven de figuera al pati de la seva casa o en algun bancal .
Per fer les figues en almívar eren molt apreciades les "figues de la gota de mel" de color verd clar, rodons i de grandària mitjana que deuen el nom a la petita gota que desprèn el seu ull (obertura en l'àpex) quan estan madures.
Aquesta és la recepta, espero que us agradi:
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La higuera es un árbol que forma parte del paisaje rural mediterráneo desde tiempos remotos. Su fruto ha sido siempre muy apreciado, tanto las brevas como los higos, y se puede disfrutar de él a lo largo de todo el año: frescos desde junio hasta septiembre (brevas en junio-julio e higos en agosto -septiembre) y secos, en dulce o en mermelada, el resto del año.
En el verano, las cestas de brevas o de higos llegaban a las casas de los labradores, casi a diario, recogidas de buena mañana, antes de que calentase mucho el sol.
Un plato de higos frescos era un obsequio muy apreciado por los vecinos, veraneantes y visitantes que no disponían de higuera en el patio de su casa o en algún bancal .
Para hacer los higos en almíbar eran muy apreciadas los "higos de la gota de miel" de color verde claro, redondos y de tamaño mediano que deben el nombre a la pequeña gota que desprende su ojo (abertura en el ápice) cuando están maduros.
Esta es la receta, espero que os guste:
Figues en dolç / higos en almíbar |
INGREDIENTS
• 2 quilos de figues madures, però dures.
• 1 quilo de sucre.
• 1 litre d'aigua.
• Una barreta de canella.
• La corfa d'una o dues llimes.
• El suc de mitja llima.
• Un tros xicotet de calç embolicat en un drap de cotó.
MANERA DE FER
- Llavar les figues i posar-les en un recipient amb l'aigua necessària per a cobrir-les i amb la munyequeta de calç. Deixar-les durant tota la nit. Traure-les i escórrer-les.
-Posar una cassola al foc amb l'aigua, el sucre, la canella, la corfa i el suc de llima. Coure a foc lent fins que es dissolga el sucre i posar les figues.
-Seguir coent fins que s'obtinga un almívar espès.
-Traure les figues i col·locar-les en pots de vidre.
-Abocar l'almívar omplint els pots fins a la vora.
-Retirar la corfa de llima i la canella.
-Tapar els pots i posar-los al bany maria en una cassola gran, amb un drap de cuina en la base i coberts totalment d'aigua.
-Bullir a foc lent uns 45 minuts i deixar refredar en el perol abans de traure'ls.
NOTA: Es pot fer aquesta recepta sense posar-les en calç, en aquest cas, sortiran mes toves i una mica mes deformades.
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INGREDIENTES
• 2 kilos de higos maduros, pero duros.
• 1 kilo de azúcar.
• 1 litro de agua.
• Una ramita de canela.
• La corteza de uno o dos limones.
• El zumo de medio limón.
• Un trozo pequeño de cal envuelto en un trapo de algodón.
MANERA DE HACER
- Lavar los higos y ponerlos en un recipiente con el agua necesaria para cubrirlos y con el trozo de cal. Dejarlos durante toda la noche. Sacarlos y escurrirlos.
-Poner una cazuela al fuego con el agua, el azúcar, la canela, la corteza y el zumo del limón. Cocer a fuego lento hasta que se disuelva el azúcar y poner los higos.
-Seguir cociendo hasta que se obtenga un almíbar espeso.
-Sacar los higos y colocarlos en botes de vidrio.
-Abocar el almíbar llenando los botes hasta el borde.
-Retirar la corteza de limón y la canela.
-Tapar los botes y ponerlos al baño maria en una cazuela grande, con un paño de cocina en la base y cubiertos totalmente de agua.
-Hervir a fuego lento unos 45 minutos y dejar enfriar en la cazuela antes de sacarlos.
NOTA: Se puede hacer esta receta sin ponerlas en cal, en cuyo caso, saldrán mas blandas y un poco mas deformadas.
NOTA: Se puede hacer esta receta sin ponerlas en cal, en cuyo caso, saldrán mas blandas y un poco mas deformadas.
Estimada Imma. No sé per on pararàs, però m'enrecorde de tu i em sap mal que este estiu no pugam quedar a la platja. Saps, m'he criat envoltada de figueres propietat de Renfe, de les quals gaudiem moltíssim. He fet melmelada, pá de figues i les secavem, però mai les havia vistes en dolç. No cal dir, que m'agradaria tastar-les perquè, encara que no puc menjar-ne, ni fresques, m'encantarien segur.
ResponEliminaBesaeta forta
Hola Marisa,jo també senc no poder quedar en la platja i fer un berenar......però el farem al mes de setembre que ja estarem a Valéncia. Demà eix de viatge per a coneixer el segon net de Joan. El desitje un bon estiu. moltes besades.
ResponEliminaHola bon dia, com a calç podria servir un tros de bocinet de "tiza" blanca de la de escriure a la pizarra? I si no d'on la puc treure?
ResponEliminaDolors, no sé si pot servir un tros de bocinet. Avui en día pots adquerir "Calç Morta, Hidróxid de Calç" per a ús comestible per internet. Salutacions
EliminaLes figues en almibar, també eixen molt bones de textura sense la calç.
EliminaHola tinc un dubte, com a calç es pot fer servir un bocí de tiza? I si es que no, de ha ón la puc treure? Gracies
ResponEliminaAvui es pot comprar Calç Morta, Hidróxid de Calç per a ús culinari per internet.
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