dimarts, 2 de maig del 2017

Canelons de vedella / Canelones de ternera

Els canelons són un plat d'origen italià que es va introduir en la nostra península a través de la relació comercial entre Catalunya i el sud d'Italia i que va adquirir una gran popularitat a partir del segle XIX, convertint-se en un plat típic. Consisteix en plaques de pasta que s'enrotllen en forma de tub, farcides amb carn i gratinades al forn amb beixamel i formatge.
Es un plat que apareix en les cuines burgeses i que es popularitza al llarg del temps.
En les nostres comarques, era molt utilitzat com un plat "d'aprofitament": es farcia la pasta amb les restes del "putxero", o d'un bon guisat de vedella, de corder o d'altres carns. Així doncs, hi havien tants tipus de farcits com restes aprofitables, segon l'habilitat i imaginació del cuiner o cuinera.
Era costum estesa, fer els canelons de les carns sobrants del "putxero de nadal", com a plat que es menjava el segon dia d'aquestes festes (el segon dia de Nadal sempre ha sigut festa de celebració familiar al Comtat i Alcoià).
Ma mare solia fer-los també, amb pollastre "rossejat" del que, miraculosament, sempre sobrava un bon tros.
Els canelons doncs, presenten moltes avantatges, no sols son una bona alternativa per aprofitar les restes de guisats o de productes fresc, a més es poden elaborar amb antelació, facilitant a la cuinera (o cuiner) disposar de temps lliure els dies de dinar familiar.
Els canelons amb carn de vedella son fàcils de fer, d'ingredients senzills i barats. Deixarem per altra ocasió, farcits mes complexs. 
Aquesta és la recepta. Espere que us agrade.
                                                   *********************
Los canelones son un plato de origen Italiano que se introdujo en nuestra península a través de la relación comercial entre Cataluña y el sur de Italia y que adquirió una gran popularidad a partir del siglo XIX, convirtiéndose en un plato típico. Apareció en las cocinas burguesas y se fué popularizando a lo largo del tiempo.
Consiste en placas de pasta que se enrollan en forma de tubo, rellenadas con carne y gratinadas al horno con besamel y queso.
En nuestras comarcas, era muy utilizado como plato "de aprovechamiento": se rellenaba la pasta con los restos del "putxero", o de un buen guiso de ternera, de cordero u otras carnes. Así pues, habían tantos tipos de rellenados como restos aprovechables, según la habilidad e imaginación del cocinero o cocinera.
Era costumbre extendida, hacer los canelons de las carnes sobrantes del "putxero de navidad", como plato que se comía el segundo día de estas fiestas (el segundo día de Navidad siempre ha sido fiesta de celebración familiar en el Comtat y l'Alcoia).
Mi madre solía hacerlos con las sobras de pollo "rossejat", del que, milagrosamente, siempre sobraba un buen trozo.
Los canelones presentan muchas ventajas, no sólo son una buena alternativa para aprovechar los restos de guisos o de productos frescos, además se pueden elaborar con antelación, facilitando a la cocinera (o cocinero) disponer de tiempo libre los días de comida familiar.
Los canelones con carne de ternera son fáciles de hacer, de ingredientes sencillos y baratos. Dejaremos para otra ocasión otros rellenos mas complejos. 
Esta es la receta. Espero que os guste.
Canelons de vedella

INGREDIENTS
• 350 g de carn picada de vedella.
• 200 g de tomaca ratllada.
• 12 canelons.
• Sucre, sal, timonet, canella i anou moscada.
• 5 cullerades soperes d'oli d'oliva.
• Formatge ratllat al gust.
Per a la Beixamel:
• 4 cullerades d'oli d'oliva
• 1 litre de llet.
• 3 cullerades soperes ben plenes de farina (uns 35 gr).
MANERA DE FER
FARCIT DE CARN
-En una paella posar l'oli a calfar. Sofregir la carn picada. Afegir la tomaca, una culleradeta de sucre i un altra de sal, un poc de timó triturat i una punteta de canella. Sofregir fins que la tomaca estiga feta.
-Rectificar de sal.
BEIXAMEL
-Posar quatre cullerades d'oli a calfar en una paella a foc molt baix. Afegir la farina i remenar-la fins que estiga daurada, amb cura que no es creme.
-Afegir poc a poc la llet, sense deixar de remenar, fins que espessisca.
-Afegir un poc de anou moscada i rectificar de sal.
CANELONS
-Preparar la pasta dels 12 canelons posant-la a remulla o seguint les indicacions de cada marca. 
-Farcir-los amb la carn i enrotllar-los.
-Posar la meitat de la beixamel en la base d'una llanda. Posar al damunt, un al costat d'altre, els canelons i recobrir-los amb la resta de beixamel.
-Finalment tirar el formatge ratllat per damunt i daurar al forn.
                                         ********************
INGREDIENTES
• 350 g de carne picada de ternera.
• 200 g de tomate rallado o triturado.
• 12 canelons.
• Azúcar, sal, tomillo, canela y nuez moscada.
• 5 cucharadas soperas de aceite de oliva.
• Queso rallado al gusto.
Para la Bechamel:
• 4 cucharadas de aceite de oliva
• 1 litro de leche.
• 2 cucharadas soperas muy llenas de harina.
MANERA DE HACER
RELLENO DE CARNE
-En una sartén poner el aceite a calentar. Sofreír la carne picada. Añadir el tomate, una cucharadita de azúcar y otra de sal, un poco de tomillo triturado, una puntita de canela.
-Sofreír hasta que el tomate esté hecho.
-Rectificar de sal.
BECHAMEL
-Poner cuatro cucharadas de aceite a calentar en una sartén a fuego muy bajo. Añadir la harina y removerla hasta que este dorada, con cuidado para que no se queme.
-Añadir poco a poco la leche, sin dejar de remover, hasta que espese.
-Añadir un poco de nuez moscada y rectificar de sal.
CANELONS
-Preparar la pasta de los 12 canelons poniéndola a remojo o siguiendo las indicaciones de cada marca. -Rellenarlos con la carne y enrollarlos.
-Poner la mitad de la bechamel en la base de una lata. Poner encima, uno junto a otro, los canelons y recubrirlos con el resto de bechamel.
-Finalmente echar el queso rallado por encima y dorar al horno.

2 comentaris:

  1. Imma, el meu sopar lleuger, fa que al veure els teus canelons, tinga gana de provar-ne al menys un. Fa segles que no en menge i a casa, no agraden. Jo els prefereix amb pollastre rostidet. T'han quedat de luxe.
    Molts besets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracies Marisa, la pròxima recepta de canelons serà la de "pollastre rossejat". Quant vulgues en faig per tú. Besadetes.

      Elimina