dimarts, 17 de març de 2015

Aladroc: Espardenyes

Anem a fer un plat amb aladroc, peix molt mediterrani que té l'inici del seu període de màxima productivitat en aquesta època de l'any (abril, maig, juny).Benvolgut per el seu sabor i textura delicada i per ser accessible per a qualsevol butxaca, forma part dels productes mes típics i populars de la cuina espanyola. Preparats com a "anxoves", "aladrocs fregits" i "aladrocs en vinagre", és difícil que no formen part de la llista de tapes de qualsevol bar al llarg de la península.

Als pobles de muntanya del Comtat i l'Alcoia, l'aladroc ha arribat habitualment des de les properes comarques de la marina, i es pren de moltes maneres que anirem descobrint en pròximes receptes. Sense espina i arrebossat rep el nom de "espardenyes".  Aquest plat pot menjar-se com a tapa, o com un magnífic segon acompanyat d'una bona amanida de tomaca, amb la qual fa un perfecte maridatge.

Desconec l'origen d'aquest nom popular, pot ser que es tracte d'una qüestió de formes paregudes, però curiosament hi ha un tipus de mol·lusc al nord de Castelló i Tarragona que també es coneix com "espardenyes", i un plat a la comarca de la Safor que es diu "espardenyá", així que aquest tipus de calçat jugava un important paper en la nostra nomenclatura gastronòmica.

Les "espardenyes" solen agradar molt, també, als xiquets per la seua textura cruixent.ESPARDENYES
INGREDIENTS
- 500 g d'aladroc
- 2 alls
- 5 o 6 rametes de julivert
- Un got de farina normal o de rebossar
- Un got d'aigua mineral
- Sal al gust
- Oli d'oliva per a fregir
MANERA DE FER
. Netejar els aladrocs, llevar els budells i descamar-los. Obrir-los per la meitat, sense separar els dos lloms i llevar amb cura l'espina. Salar-los lleugerament.
. Preparar la "gatxeta" barrejant l'aigua i la farina. Ha de quedar amb la consistència d'una natilla espessa.
. En un morter posar un pessic de sal, les dues dents d'all pelats i trossejats i el julivert. Picar una mica, el necessari per a barrejar els ingredients sense convertir-los en pasta.
. Incorporar el picat a la gatxa i barrejar.
. Passar els aladrocs oberts per la gatxa, impregnan-los bé per tots els costats. Fregir-los en abundant oli calent.
. Traure'ls quan estigen ben daurats i col·locar-los sobre paper de cuina perquè aquest absorbisca l'excés d'oli.
. Emplatar i servir calentes

nota: Amb la gatxa sobrant es fan truites xicotetes que se serveixen amb el peix. Podeu utilitzar farina normal o d'arrebossar.

1 comentari:

  1. Hola Inma, bona nit. Gràcies per passar-te i pel teu comentari. Venint de part de Carmen Bello, de segur que t'haurà parlat de mi més d'una vegada.
    Molta sort amb el blog. Dona satisfaccions i treball, però és de lo més agraït.
    M'agrada molt l'aladroc i les espardenyes encara més. Una bona elecció.
    Ens continuem veient. Besets

    ResponElimina