divendres, 20 de març del 2015

Guisat de penques i bacallà / Guisado de pencas con bacalao

Un plat, senzill, bo i fàcil de fer, que combina a la perfecció els seus dos ingredients principals: les penques i el bacallà.
Les penques d'aquest plat, són penques de carchofera. Aquesta verdura es troba entre els ingredients de molts dels plats típics de les comarques del Comtat i de l'Alcoia. Més saboroses que les penques de card, són tan benvolgudes que es poden trobar en temporada en totes les verdureries de la zona, incloses les dels grans supermercats.

En els pobles xicotets de muntanya les carchoferes es conreen per al autoconsum de penques i de carchofes. Des del mes de gener al mes de maig s'agafen les fulles dels brots nous de la planta, obtenint les penques per als guisats, i al mateix temps aclarint la planta s'afavoreix que produïsca mes carchofes. Durant aquests mesos s'elabora conserva de penques, permetent disposar d'elles la resta de l'any. 
Aquest plat es pot preparar substituint les penques de carchofera per penques de card, de bledes, etc.
Un plat molt saludable. Espere que us agrade.
                                               ********************
Un plato, sencillo, bueno y fácil de hacer, que combina a la perfección sus dos ingredientes principales: las pencas y el bacalao.
Las pencas de este plato, son pencas de alcachofera. Esta verdura se encuentra entre los ingredientes de muchos de los platos típicos de las comarcas del Comtat y de l'Alcoia. Más sabrosas que las pencas de cardo, son tan queridas que se pueden encontrar en temporada en todas las verdurerias de la zona, incluidas las de los grandes supermercados.
En los pueblos pequeños de montaña, las alcachoferas se cultivan para el autoconsumo de pencas y de alcachofas. Desde el mes de enero al mes de mayo se cogen las hojas de los brotes nuevos de la planta, obteniendo las pencas para los guisos, y al mismo tiempo aclarando la planta se favorece que produzca mas alcachofas. Durante estos meses se elabora conserva de pencas, permitiendo disponer de ellas el resto del año.
Este plato se puede preparar sustituyendo las pencas de alcachofera por pencas de cardo, de acelgas, etc.
Un plato muy saludable. Espero que os guste.

Guisat de penques i bacallà
Penques
INGREDIENTS (Per a 4 comensals)
• 2 trossos de bacallà salat per persona.
• 3 o 4 penques i 2 creïlles mitjanes.
• 1 ceba i 1 tomaca xicotetes.
• 2 o 3 alls i 16 ametles.
• 10 cullerades soperes d'oli d'oliva.
• Sal al gust i una culleradeta de pebre roig.
• 1 ou, 2 o 3 cullerades de pa ratllat i julivert.
• 4 cullerades soperes de farina.
• 1 litre d'aigua.
MANERA DE FER
- Dessalar el bacallà, assecar els trossos amb un drap, passar-los per farina.
- En una cassola de metall posar l'oli a calfar. Fregir els trossos de bacallà i reservar-los. Sofregir els  alls i les ametles i reservar-los.
- Sofregir la ceba i la tomaca, afegir el pebre roig i l'aigua. Deixar coure 10 minuts.
- Afegir les penques trossejades i prèviament fregades amb sal i esbaldides. Deixar coure fins que  comencen a estar cuites, uns 25 minuts (si no són molt tendres tardaran mes temps).
- Afegir les creïlles a cantells. Deixar bullir uns minuts i afegir el bacallà.
- Mentre s'acaba de coure, fer les mandonguilles: Batre l'ou, afegir el pa ratllat i julivert picat. Deixar reposar 10 minuts. Anar tirant cullerades de la mescla en una paella amb oli calent,  fregir-les i incorporar-les a la cassola amb el bacallà.
- Picar en un morter les ametles i els alls, afegir mig got d'aigua per barrejar bé la picada i incorporar-ho al guisat.
- Rectificar de sal i d'aigua (si us agrada mes caldós). Deixar coure 5 minuts perquè es  mesclen sabors.
Nota: Abans guisar-les, cal netejar les penques adequadament. Amb l'ajuda d'un ganivet es retiren les parts més dures que cobreixen la tija, així com les fulles i, si no són molt tendres, els filaments que recobreixen la penca. Es trosseja en porcions d'uns 4 o 5 centímetres i es freguen amb sal deixant-les uns minuts abans d'esbandir-les amb abundant aigua.
                                                   *********************
GUISO DE PENCAS Y BACALAO
INGREDIENTES (Para 4 comensales)
• 2 trozos de bacalao salado por persona.
• 3 o 4 pencas y 2 patatas medianas.
• 1 cebolla y 1 tomate pequeñas.
• 2 o 3 ajos y 16 almendras.
• 10 cucharadas soperas de aceite de oliva.
• Sal al gusto y una cucharadita de pimentón rojo.
• 1 huevo, 2 o 3 cucharadas de pan rallado y perejil.
• 4 cucharadas soperas de harina.
• 1 litro de agua.
MANERA DE HACER
- Desalar el bacalao, secar los trozos con un trapo y pasarlos por harina.
- En una cazuela de metal poner el aceite a calentar. Freír los trozos de bacalao y reservarlos. Sofreír los ajos y las almendras y reservarlos.
- Sofreír la cebolla y el tomate, añadir el pimentón rojo y el agua. Dejar cocer 10 minutos.
- Añadir las pencas troceadas y previamente frotadas con sal y enjuagadas. Dejar cocer hasta que empiezan a estar blandas, unos 25 minutos (si no son muy tiernos tardarán mas tiempos).
- Añadir las patatas a troceadas a cantos. Dejar hervir unos minutos y añadir el bacalao.
- Mientras se acaba de cocer, hacer las albóndigas: Batir el huevo, añadir el pan rallado y el perejil picado. Dejar reposar 10 minutos. Ir echando cucharadas de la mezcla en una sartén con aceite caliente, freírlas e incorporarlas a la cazuela con el bacalao.
- Machacar en un mortero las almendras y los ajos, añadir medio vaso de agua para mezclar bien la mezcla e incorporarlo al guiso.
- Rectificar de sal y de agua (si os gusta mes caldoso). Dejar cocer 5 minutos para que se mezclen los sabores.
Nota: Antes de su cocción hay que limpiar las pencas adecuadamente. Con ayuda de un cuchillo se retiran las partes más duras que cubren el tallo, así como las hojas y, si no son muy tiernas, los filamentos que recubren la penca. Se trocea en porciones de unos 4 o 5 centímetros y se frotan con sal, dejándolas unos minutos antes de enjuagarlas con abundante agua.

2 comentaris:

  1. Quin guisaet més bó. M'encanten les penques i les carxofes. A casa les emprem també molt a la cuina. La meua comarca està al costat i clar, moltes receptes si no són iguals, s'assemblen molt. Besets.

    ResponElimina
  2. Clar que si, de fet la Vall d'Albaida és tambe muntanya i hi han guisats molt semblants, per no dir iguals. Les nostres àvies i mares hem compartit matèries primeres disponibles al rebost: Ja parlarem del gaspatxo!. Marisa eres la millor comentarista del meu blog. Gracies.

    ResponElimina