dimecres, 29 de juliol del 2015

Espencat de verdures / verduras asadas troceadas

 Les cebes, les tomaques, les albergínies i les pebreres, són verdures que formen, des de temps llunyans, part de la nostra dieta quotidiana. Fregides, rostides, crues, soles o acompanyades, en amanides, sofregides o guisades, delecten el nostre paladar i aporten vitamines al nostre cos.

 Aquestes quatre verdures han format part del paisatge de les hortes familiars que cobrien els laterals de rierols, fonts i "alcavóns" a prop dels pobles, aprofitant la poca aigua que discorria i discorre per les nostres terres de muntanya.
 Aquestes petites hortes, pràcticament han deixat d'existir, convertides en terres marginals, abandonades amb motiu de la desaparició dels animals de cultiu i la mecanització de l'activitat agrícola. Els tractors i mules mecàniques no poden accedir als vessants dels barrancs on tan fàcilment ho feien els cavalls i mules. D'altra banda, cada vegada és menor la població dedicada a l'agricultura en la nostra zona i és mes barat comprar les verdures que conrear-les. Així, es va transformant el paisatge i paisanatge dels nostres pobles agrícoles de muntanya.
 Aquest "espencat de verdures" m'evoca aqueixos records llunyans.
Ja sabeu que "espencar" és una paraula de difícil traducció al castellà que vol dir tallar o partir longitudinalment una cosa, seguint la direcció de les seues fibres. A altres comarques rep el nom de esgarrat, ja sabeu que "esgarrar" vol dir trencar, fer trossos generalment estirant.
 Aquest plat és senzill d'elaborar, sa i saborós. Espere que us agrade.                                                                  
                                                 ********************
  Las cebollas, los tomates, las berengenas y los pimientos, son verduras que forman, desde tiempos lejanos, parte de nuestra dieta cotidiana. Fritas, asadas, crudas, solas o acompañadas,en ensaladas, sofritos o guisos, deleitan nuestro paladar y aportan vitaminas a nuestro cuerpo.
 Estas cuatro verduras han formado parte del paisaje de las huertas familiares que cubrían los laterales de riachuelos y fuentes cercanas a los pueblos, aprovechando la poca agua que discurría y discurre por nuestras tierras de montaña.
 Estas pequeñas huertas, practicamente han dejado de existir, convertidas en tierras marginales, abandonadas con motivo de la desaparición de los animales de labranza y la mecanización de la actividad agrícola. Los tractores y mulas mecánicas no pueden acceder a las laderas de los barrancos donde tan facilmente lo hacían los caballos y mulas. Por otra parte, cada vez es menor la población dedicada a la agricultura en nuestra zona y es mas barato comprar las verduras que cultivarlas. Así, se va transformando el paisaje y paisanaje de nuestros pueblos agrícolas de montaña.
 Este "espencat de verdures" me evoca esos recuerdos lejanos.
 Ya sabéis que "espencar" es una palabra de difícil traducción al castellano que quiere decir cortar o partir longitudinalmente una cosa, siguiendo la dorección de sus fibras. En otras comarcas recibe el nombre de "esgarrat", ya sabéis que "esgarrar" quiere decir romper, hacer a pedazos generalmente estirando.
Este plato es sencillo de elaborar, sano y sabroso. Espero que os guste.

Espencat de verdures
INGREDIENTS Per a fer este espencat s'utilitzen verdures torrades, pot fer-se l'espencat d’una, dos, tres o mes tipus de verdures combinades. És molt comú la mescla de pebrera roja i albergínies, o ceba i tomaca, però també es menja la ceba sola o bajoques amb albergínies i tomaca.
• Una ceba dolça sencera.
• Una tomaca gran partida per la meitat.
• Una albergínia.
• Una pebrera roja.
• 100 g de bacallà o un capellà esmicolat ( pot ser torrat).
• 1 o 2 ous d’urs.
• Dos grans d’all.
• Oli d’oliva i sal.
MANERA DE FER
- Posar en una llanda per al forn la ceba sencera, la tomaca partida per la meitat, la albergínia  i la pebrera roja, senceres, rentades i untades amb oli d’oliva (es pelen millor).
- Torrar al forn a 180º, fins que estiguen fetes.
- Deixar refredar, pelar i espencar. Posar en un plat fondo gran.
- Mesclar les verdures amb el bacallà, els alls tallats a trossos menudets i, finalment, els ous a trossos grans.
- Rectificar de sal i afegir oli d’oliva abundant.
ANOTACIÓNS: Per a fer este espencat s'utilitzen verdures torrades, pot fer-se l'espencat d’una, dos, tres o mes tipus de verdures combinades. És molt comú la mescla de pebrera roja i albergínies, o ceba i tomaca, però també es menja la ceba sola o bajoques amb albergínies i tomaca.
                                                    *******************
INGREDIENTES 
• Una cebolla dulce entera.
• Un tomate grande partido por la mitad.
• Una berenjena.
• Un pimiento rojo.
• 100 g de bacalao desmenuzado (puede ser tostado a la brasa o a la llama)).
• 1 o 2 huevos de duros.
• Dos dientes de ajo.
• Aceite de oliva y sal.
MANERA DE HACER
- Poner en una lata para horno la cebolla entera, el tomate partido por la mitad, la berenjena y el pimiento rojo, enteros, lavados y untados con aceite de oliva (se pelan mejor).
- Asar al horno a 180º, hasta que estén hechos.
- Dejar enfriar, pelar y espencar. Poner en un plato hondo grande.
- Mezclar las verduras con el bacalao, los ajos cortados a trozos pequeños y, finalmente, los huevos a trozos grandes.
- Rectificar de sal y añadir aceite de oliva abundante.
ANOTACIONES: Para hacer este "espencat" (ingredientes partidos siguiendo la dirección de sus fibras) se utilizan verduras asadas, puede hacerse "l'espencat" de una, dos, tres o mas tipo de verduras combinadas. Es muy común la mezcla de pimiento rojo y berenjenas, o cebolla y tomate, pero también se come mucho la cebolla sola o  con pimientos, berenjenas y tomate.

1 comentari:

  1. Hola Inma, quins records. De vegades teniem a casa tomates i carabassetes i res com aquell sabor.
    A casa també faig espencat i m'encanta. Com que no prenc sal, l'abaetxo no el pose i ma mare tampoc li ha posat mai ceba.
    Quina paraula més bonica, espencat. Tinc la meua versió al blog des de fa temps
    Molts besets

    ResponElimina