dimarts, 13 de setembre del 2016

Tomaca en conserva / Conserva de tomates

Qui, amb un tros de terreny cultivable a la seua disposició, no ha estat temptat a plantar unes mates de tomaqueera?. Les tomaqueras apareixen per onsevulla en l'època estiuenca, formant part del paisatge rural, també en les nostres terres de muntanya.
La tomaca, procedent de centre i sud del continent americà, és una de les fruites mes consumida i amb presència, per merite propi en la major part dels nostres plats. Ja siga fresca, seca o de pot; crua, fregida, en suc o en salsa, enriqueix la cuina mediterrània amb la seua aportació de sabor i color .
El seu fàcil cultiu i conservació, per diferents procediments, han facilitat el seu regnat en els nostres rebosts i cuines.
Forma part dels meus records infantils les vesprades, amb la meua àvia, immerses en l'elaboració de la conserva de tomaca (un plaure poder introduir les mans en un poal replet de tomaques trossejades i introduir-les dins de botelles de cristall) per al seu consum al llarg de l'any.
Us aconselle fer la conserva de tomaca natural a casa, no té comparació amb la que adquirim de pot i permet triar i conèixer la qualitat de la matèria primera.
Aquesta es la recepta. Espere que us agrade
                                                 ********************
Quien, con un trozo de terreno cultivable a su disposición, no ha estado tentado a plantar unas matas de tomatera?. Las tomateras aparecen por doquier en la época veraniega, formando parte del paisaje rural, también en nuestras tierras de montaña.
El tomate, procedente de centro y sur del continente americano, es una de las frutas mas consumida y con presencia, por merito propio, en la mayor parte de nuestros platos.
Ya sea fresco, seco o de bote; crudo, frito, en zumo o en salsa, enriquece la cocina mediterránea con su aportación de sabor y color.
Su fácil cultivo y conservación, por distintos procedimientos, han facilitado su reinado en nuestras despensas y cocinas.
Forma parte de mis recuerdos infantiles, las tardes con mi abuela, inmersas en la elaboración de la conserva de tomate : un placer poder introducir las manos en un cubo repleto de tomates troceados e introducirlos dentro de botellas de cristal.
Os aconsejo hacer la conserva de tomate natural en casa, no tiene comparación con el que adquirimos de bote y permite elegir y conocer la calidad de la materia prima.
Esta es la receta. Espero que os guste.

Tomaca en conserva
INGREDIENTS
• Tomaques madures, carnoses i dolces.
• Pots de vidre amb tancament hermètic, desinfectats amb aigua calenta.
MANERA DE FER
Les tomaques es poden pelar de dues maneres:
1ª: Col·locant les tomaques en una safa amb aigua calenta, deixant-les un moment a remulla i així la pell eix més fàcilment.
2ª: Passant el llom d'un ganivet, estrenyent un poc, per tota la pell de la tomaca, després es fa una incisió en la tomaca i s'estira la pell.
- Una vegada pelades, es parteixen les tomaques i es lleven les llavors esprement-les amb la mà. Aquest treball es fa damunt de la safa perquè no es perda el suc de la tomaca, ja que després es posarà en els pots. Quan estiguen totes les tomaques pelades i sense llavors, s'agarren els trossos i es van ficant en els pots, que estaràn ben nets i secs, espentant-les amb els dits perquè es queden ben plens.
- Es cola el suc i es van reomplint els pots amb ell. Es posa un drap net en el fons del perol en què es bulliran els pots. Es col·loquen els pots, cuidant que no es toquen. S'ompli el perol amb aigua fins a
sobrepassar les tapadores dels pots. Es posa al foc i es deixen coure quinze minuts a partir de què bulla l'aigua.
- Apagar el foc i deixar els pots dins de l'aigua fins que es refreden del tot. 
- Etiquetar i emmagatzemar.
                                            ********************
INGREDIENTES
• Tomates maduros, carnosos y dulces.
• Botes de vidrio de cierre hermético, desinfectados con agua caliente.
MANERA DE HACER
Los tomates se pueden pelar de dos maneras:
1ª: Colocando los tomates en un recipiente con agua caliente, dejándolas un momento a remojo y así la piel se quita más fácilmente.
2ª: Pasando el lomo de un cuchillo, presionando un poco, por toda la piel del tomate, después se hace una incisión en el tomate y se estira la piel.
- Una vez pelados, se parten los tomates y se quitan las semillas exprimiéndolas con la mano. Este trabajo se hace dentro de un recipiente para que no se pierda el zumo del tomate, puesto que después se pondrá en los botes. Cuando estén todos los tomates pelados y sin semillas, se cogen los trozos y se van metiendo en los botes, que estaràn muy limpios y secos, empujándolas con los dedos pora que se quedan muy llenos.
- Se cuela el zumo y se van rellenando los botes con él. Se pone un trapo limpio en el fondo del perol en que se hervirán los botes. Se colocan los botes, cuidando que no se toquen. Se llene el perol con agua hasta sobrepasar las tapaderas de los botes. Se pone al fuego y se dejan cocer quince minutos a partir de que hierva el agua.
- Apagar el fuego y dejar los botes dentro del agua hasta que se enfríen del todo. 
- Etiquetar y almacenar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada