dilluns, 14 de novembre del 2016

Mandonguilles d’aladroc / crocretas de boquerón

Aquest dissabte, el peixcater de Denia portava uns aladrocs fresquísims i no he pogut resistir la temptació de comprar mig quilo per a fer amb ells unes mandonguilles, molt típiques de la zona, que solen prendre's com a tapa o com a segon plat: mandonguilles d'aladroc.

En els xicotets pobles de la nostra muntanya, curiosament, es menja mes peix per habitant que en les poblacions grans, i aquest costum es manté gràcies als peixcaters que ens visiten amb les seues furgonetes, acostant-nos el peix fresc de la marina. No cal oblidar que compartim la Serrella i Aitana amb les comarques de la marina, i el mar i els seus productes sempre ens han estat pròxims.

Els dissabtes que estic en el poble compre peix del peixcater de Denia, peix fresc de barca que ens acosta amb la seua furgoneta tres vegades a la setmana.

El seu recorregut per a la venta comença per Castells de Castells, per a recórrer la vall de Zeta, la vall de Travadell, la vall de Planes i la vall de Gallinera: Famorca, Fagueca, Quatretondeta, Gorga, Balones, Tollos, Margarida,etc. Li agraïm que estime la montanya i continue amb aquesta activitat malgrat el minvament de població d'aquestes zones.

Asi doncs, toca cuinar aquestes mandonguilles tradicionals, el secret de les quals es troba en la senzillesa dels ingredients i la qualitat del peix.

Aquesta és la recepta. Espere que us agrade.
                                                    *********************
Este sábado, el pescadero de Denia traia unos boquerones fresquísimos y no he podido resistir la tentación de comprar medio kilo para hacer con ellos unas albóndigas, muy típicas de la zona, que suelen tomarse como tapa o como segundo plato: croquetas de boquerón.

En los pequeños pueblos de nuestra montaña, curiosamente, se come mas pescado por habitante que en las poblaciones grandes y esta costumbre se mantiene gracias a los pescaderos que nos visitan con sus furgonetas, acercándonos el pescado fresco de la marina. No hay que olvidar que compartimos la Serrella y  Aitana con las comarcas de la marina, y el mar y sus productos siempre han estado próximos.

Los sábados que estoy en el pueblo compro pescado del pescadero de Denia, pescado fresco de barca que nos acerca con su furgoneta tres veces a la semana.

Su recorrido para la venta empieza por Castells de Castells, para recorrer la vall de Zeta, la vall de Travadell, la vall de Planes y la vall de Gallinera: Famorca, Fagueca, Quatretondeta, Gorga, Balones, Tollos, Margarida, etc. Le agradecemos que ame la montanya y continue con esta actividad a pesar de la merma de población de estas zonas.

Asi pues, toca cocinar estas albóndigas tradicionales, cuyo secreto se encuentra en la sencillez de los ingredientes y la calidad del pescado.

Esta es la receta. espero que os guste.

croquetas de boquerón
Ingredientes
INGREDIENTS
• 1/2 quilo d'aladroc.
• 150 g de pa remullat en aigua.
• Picada d'all i julivert.
• 2 ous 
• 1 pessic de sal.
• 1 culleradeta de pebreroig.
• Oli d'oliva suau per a fregir.
MANERA DE FER
- Netejar el peix llevant-li les raspes i trossejar-lo en trossos xicotets.
- Barrejar tots els ingredients amb la precaució d'escórrer bé el pa.
- Fer mandonguilles del tamany d'una anou xafada.
- Fregir amb oli ben calent. Eixugar posant-les sota un plat amb paper de cuina. Servir calentes.
Anotacions: Si la barreja resulta massa blana es pot endurir posant-li un poc de farina,
                                                  *******************
INGREDIENTES 
• 1/2 kilo de boquerón.
• 150 g de pan remojado en agua.
• Picada de ajo y perejil.
• 2 huevos.
• 1 pellizco de sal.
• 1 cucharadita de pimentón rojo dulce.
• Aceite de oliva suave para freír.
MANERA DE HACER
- Limpiar el pescado quitándole las espinas y trocearlo en trozos pequeños.
- Mezclar todos los ingredientes con la precaución de escurrir bien el pan.
- Hacer albóndigas del tamaño de una nuez chafada.
- Freír con aceite muy caliente. Enjugar poniéndolas sobre un plato con papel de cocina. Servir calientes.
Anotaciones: Si la mezcla resulta demasiado blanda se puede endurecer poniéndole un poco de harina,

2 comentaris:

  1. Bona nit, Imma. Mai he fet mandonguilles d'aladroc i ara m'has fet gana. Saps que tens molta sort des de que el torna a visitar el peiscater de Denia.
    M'han agradat molt i en quant puga, les faré. Besets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quant vinges a Gorga procurarem que siga dissabte i coneixeras al meu peixcater i voras que peix. Besades-

      Elimina