dimecres, 23 de novembre del 2016

Penques en conserva / Pencas en conserva

Estem en temporada de penques de carxofera (part central de les fulles) i és fonamental aprofitar el moment per a gaudir d'elles acabades d'agafades i, també, per a posar-les en conserva i assegurar-nos del seu gaudi la resta de l'any.

Aquest vegetal, que forma part de gran nombre de plats típics de les nostres comarques, és un producte de temporada. De fet, les fulles s'arrepleguen quan la carxofera ha iniciat el seu període de creixement i s'han multiplicat les mateixes. Les penques de les fulles joves són tendres i saboroses i, a més, aquestes fulles han de ser retirades (poda), en part, perquè la planta puga donar el seu fruit: la carxofa.

De la carxofera s'aprofiten tant part de les seues fulles com la totalitat del seu fruit. La meua àvia usava els pèls violeta de la flor per a quallar la llet i fer formatge. 

La alcachofera és una planta reconeguda per les seues valuoses propietats, tant culinàries com a medicinals (especialment apreciada per les seues qualitats desintoxicants, diurétiques i depuratives).

Aquest cap de setmana hem agafat una bona quantitat de fulles de carxofera per a aprofitar les seues penques per fer una bona "olleta" i posar la resta en conserva.

Aquesta és la recepta. Espere que us agrade.
                                                ********************
Estamos en temporada de pencas de alcachofera (parte central de las hojas) y es fundamental aprovechar el momento para disfrutar de ellas recien cogidas y, también, para ponerlas en conserva y asegurarnos de su disfrute el resto del año.

Este vegetal, que forma parte de gran número de platos típicos de nuestras comarcas, es un producto de temporada. De hecho, las hojas se recogen cuando la alcachofera ha iniciado su periodo de crecimiento y se han multiplicado las mismas. Las pencas de las hojas jóvenes son tiernas y sabrosas y, además, estas hojas han de ser retirades (poda), en parte, para que la planta pueda dar su fruta: la alcachofa.

De la alcachofera se aprovechan tanto parte sus hojas como la totalidad de su fruto. Mi abuela usaba los pelos violeta de la flor para cuajar la leche y hacer queso. 

La alcachofera es una planta reconocida por sus valiosas propiedades, tanto culinarias como medicinales (especialmente apreciada por sus calidades desintoxicantes, diuréticas y depuratives).

Este fin de semana hemos cogido una buena cantidad de hojas de alcachofera para aprovechar sus pencas haciendo una buena "olleta" y poniendo el resto en conserva.

Esta es la receta. Espero que os guste.
Penques en conserva
Penques
INGREDIENTES
• Penques tendres de carxofera.
• Llima, sal i aigua sense clor.
• Pots de vidre amb tapa.
MANERA DE FER
- Netejar les penques de fulles i fils.
- Fregar-les amb sal i rentar-les ben rentades amb aigua.
- Tallar-les en trossos de l'altura dels pots.
- Posar-les en els pots.
- Posar en cada pot una cullereta de suc de llima i un altra de sal, acabar d'omplir amb l'aigua i tapar.
- Es posa un drap net en el fons de l'olla en què es bulliran els pots.
- Es col·loquen els pots, cuidant que no es toquen.
- S'ompli l'olla amb aigua fins a sobrepassar les tapadores dels pots.
- Es posa al foc i es deixen coure cinc minuts a partir de què bulla l'aigua.
- Es deixen els pots dins de l'aigua fins que es refreden del tot.
                                                      *********************
INGREDIENTES
• Pencas tiernas de alcachofera.
• Limón, sal y agua sin cloro.
• Botes de vidrio con tapa.
MANERA DE HACER
- Limpiar las pencas de hojas e hilos.
- Frotarlas con sal y enjuagarlas muy bien con agua.
- Cortarlas en trozos de la altura de los botes.
- Ponerlas en los botes.
- Poner en cada bote una cucharilla de zumo de limón y otra de sal, acabar de llenar con el agua y tapar.
- Se pone un trapo limpio en el fondo de la olla en que se hervirán los botes.
- Se colocan los botes, cuidando que no se toquen.
- Se llena la olla con agua hasta sobrepasar las tapaderas de los botes.
- Se ponen al fuego y se dejan cocer cinco minutos a partir de que hierva el agua.
- Se dejan los botes dentro del agua hasta que se enfrían del todo.

4 comentaris:

  1. Inma, just hui he parlat amb ma mare de les penques. Ella les adora i no sap fer un guisaet sense penques. He aprés coses llegint-te i també dir-te que mai les he fet en conserva. Molt bona pinta. Besets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Marisa: un potet de penques en conserva es per a tu. Besades

      Elimina

  2. Imma; Una molt bona manera d'aprofitar les fulles de l'escarxofa amb conserva i poder-les menjar més endavant.
    Salutacions Imma¡¡ :O)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sempre a mà per fer un bon guisat de bacallà.... Gracies Josep.

      Elimina