dijous, 29 d’octubre del 2015

“Nyofles”, tomaques seques arrebossades/ Tomates secos rebozados

Demà comença la Fira de Tots els Sants de Cocentaina, cap de la comarca del Comtat. Es tracta d'una de les fires més antigues de la península i de més visitants per metre quadrat.


Els de Cocentaina començaran el dia amb l'esmorzar de fira: cada bar i restaurant té el seu propi esmorzar, on no falten, el plat d'olives, l'entrepà d'embotit o el plat de xulles.

Després cal passejar-se per la zona medieval, la zona àrab i la zona jueva, deixant-se transportar a altres èpoques que va viure la Vila Comtal; o recórrer el seu passeig, la plaça del Palau, del mercat i resta de carrers replets de llocs on s'ofereix des d'una almàssera xicoteta, fins a un forn morú, un tractor o un parell de sabates.

És també una bona ocasió per a degustar i adquirir productes gastronòmics varis i especialment els produïts en la zona: vins, licors, melmelades, pericana en pot, torrons, olis d'oliva, etc.

Al meu pare li agradava molt la Fira de tots els Santos, passava hores examinant totes les novetats agrícoles exposades, i carregava de saladures, dàtils i torrons.

Varis són els plats que podria proposar-vos per a aquesta ocasió, però com que he parlat de preferències del meu pare, vaig a donar la recepta d'un dels seus preferits: Les tomaques seques arrebossades. Plat senzill que igual es pren com a tapa, amb una cervesa o copa de vi, que acompanyant a un bon embotit, un ou fregit o unes xulles.

Aquesta és la recepta. Espere que us agrade.
                                               *******************
Mañana empieza la Feria de Todos los Santos de Cocentaina, cabeza de comarca de la comarca del Condado. Se trata de una de las ferias más antiguas de la península y de más visitantes por metro cuadrado.

Los de cocentaina empezarán el día con el almuerzo de feria: cada bar y restaurante tiene su propio almuerzo, donde no faltan, el plato de aceitunas, el bocadillo de embutido o el plato de chuletas.

Luego se pasearan por la zona medieval, la zona árabe y la zona judía, dejándose transportar a otras épocas que vivió la Villa Condal; o recorrer su paseo, la plaza del Palacio, del mercado y resto de calles repletas de puestos, donde se ofrece desde una almazara pequeña, hasta un horno moruno, un tractor o un par de zapatos.

Es también una buena ocasión para degustar y adquirir productos gastronómicos varios y especialmente los producidos en la zona: vinos, licores, mermeladas, pericana en bote, turrones, aceites de oliva, etc.

A mi padre le gustaba mucho la Feria de todos los Santos, pasaba horas en Cocentaina examinando todas las novedades agrícolas expuestas, y cargaba de salazones, dátiles y turrones.

Varios son los platos que podría proponernos para esta ocasión, pero puesto que he hablado de preferencias de mi padre, voy a dar la receta de uno de sus preferidos: Los tomates secos rebozados. Plato sencillo que igual se toma como tapa, con una cerveza o copa de vino, que acompañando a un buen embutido, un huevo frito o unas chuletas.

Esta es la receta. Espero que os guste.

nyofles
INGREDIENTS
• 12 mitges tomaques seques.
• 3 o 4 cullerades de farina.
• 1/2 got d'aigua
• Oli abundant per a fregir.
• Sal al gust.
MANERA DE FER
-Posar a remulla les tomaques fins que estiguen blanes.
-Escórrer-les en un colador.
-Fer la gatxeta amb la farina, l'aigua i la sal.
-Passar-les per la gatxeta i fregir-les,
-Escorreu-les bé sobre paper de cuina. 
-Menjar-les calents.
ANOTACIÓ: Es poden prendre les tomaques juntament amb altres verdures arrebossades mes suaus com l'albergínia, amb la qual fa un bon contrast.
                        *******************
INGREDIENTES
• 12 medios tomates secos.
• 3 o 4 cucharadas de harina.
• 1/2 vaso de agua
• Aceite abundante para freír.
• Sal al gusto.
MANERA DE HACER
-Poner a remojo los tomates hasta que estén blandos.
-Escurrirlas en un colador.
-Hacer la gacha con la harina, el agua y la sal.
-Pasarlas por la gacha y freírlas.
-Escurridlas bien sobre papel de cocina. 
-Comerlas calientes.
ANOTACIÓN: Se pueden tomar los tomates junto con otras verduras rebozadas mas suaves como la berenjena, con la que hace un buen contraste.

2 comentaris:

  1. Hola guapa. Si el dic que mai he estat a la fira de Cocentaina o al menys no ho recorde. Igual de menuda que anava tant a veure a la familia del meu pare, sí, però no tinc records.
    M'han dit que no cap una agulla.
    Les teues nyofles són senzilles i segur que estan molt bones.
    Un beset.
    Si t'abelleix ja tinc publicat el 7è BBSS.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Marisa, L'any que ve quedarem per a fer-nos una passejada per la Fíra de tots Sants de Cocentaina. Vaig corrent a veure la publicació del 7º BBSS. Ja estic pensant receptes per al teu nou repte de nadal. Besades.

      Elimina