diumenge, 20 de desembre de 2015

Pericana caldosa / Pericana caldosa

En la meua família es prenen tots els anys els mateixos menús de nadal. Ens agrada seguir aquesta tradició i ho fem tan a gust, que no serien les mateixes celebracions si canviàrem els plats que tenim vinculats a aquestes festes.


Estic segura que moltes famílies de la zona coincideixen amb aquesta elecció gastronòmica nadalenca: En Nit Bona un plat de "pelicana caldosa" i unes xulles de be a la brasa; el Dia de Nadal un suculent "putxero amb pilotes". Una macedònia de fruites i un plat de torrons i dolços nadalencs, tanquen ambdues reunions familiars.

Tots els anys, el dia de Nit Bona, el meu pare encenia un bon foc en la ximenera, amb el tronc mes gran del llenyer, i a poqueta nit s'asseia al costat del foc disposat a realitzar, a consciència, el procés de rostit de les bajoques, el bacallà i els alls. Amb les tenalles, agafava cadascuna de les bajoques i els anava voltejant sobre les flames per a rostir-los igual pertot arreu. Després feia el mateix amb el bacallà i els alls. Tot seguit, trossejava aquests ingredients i els deixava preparats per a finalitzar el plat en la cuina, disposant-se a preparar el rostit de les xulles.

La resta de la família, mentrestant, posàvem la taula, elaboràvem les postres, obríem el vi... Un sopar bulliciós, alegre i informal, que discorria al voltant de la llar.

Des d'on la meua memòria arriba, poc ha canviat l'escenari i contingut d'aquest sopar, alguns protagonistes van anarse´n i altres nous han entrar a formar part d'aquesta celebració familiar, i rostim les bajoques com el nostre pare ho feia i el seu record segueix formant part de la bullícia i alegria de la nit.

Aquesta és la recepta de la nostra "pericana caldosa". Espere que us agrade.

                                                *******************
En mi familia se toman todos los años los mismos menús de navidad. Nos gusta seguir esta tradición y lo hacemos tan a gusto, que no serían las mismas celebraciones si cambiamos los platos que tenemos vinculados en estas fiestas.

Estoy segura que muchas familias de la zona coinciden con esta elección gastronómica navideña: En Noche Buena un plato de "pelicana caldosa" y unas chuletas de cordero a la brasa; el Día de Navidad uno soculento "puchero con pelotas". Una macedonia de frutas y un plato de turrones y dulces navideños, cierran ambas reuniones familiares.

Todos los años, el de la noche Buena, mi padre encendía un buen fuego en la chimenea, con el tronco mas grande del leñero, y al atardecer se sentaba junto al fuego dispuesto a realizar, concienzudamente, el proceso de asado de los pimientos, el bacalao y los ajos. Con las tenazas, cogía cada uno de los pimientos y los iba volteando sobre las llamas para asarlos igual por todas partes. Después, procedía igualmente con el bacalao y los ajos. Seguidamente troceaba estos ingredientes y los dejaba preparados para finalizar el plato en la cocina, disponiendose a preparar el asado de las chuletas.

El resto de la familia, mientras tanto, poníamos la mesa, elaborábamos los postres, abríamos el vino... Una cena bulliciosa, alegre e informal que discurría alrededor de la chimenea.

Desde donde mi memoria alcanza, poco ha cambiado el escenario y contenido de esta cena, algunos protagonistas se marcharon y otros nuevos entraron a formar parte de esta celebración familiar, i asamos los pimientos como nuestro padre lo hacía y su recuerdo sigue formando parte del bullicio y alegría de la noche.

Esta es la receta de nuestra "pericana caldosa". Espero que os guste.

Pericana caldosa
INGREDIENTS(Per a quatre comensal)
• 6 o 7 bajoques seques(pebreres). 
• 2 cabeçes d'alls.
• 1/4 de bacallà salat.
• 4 ous.
• 8 cullerades d'oli d'oliva i sal.
• 700 ml d'aigua.
MANERA DE FER
-Dessalar el bacallà.
-Torrar a la flama les bajoques seques, les cabeçes d'alls senceres i el bacallà.
-Tallar les bajoques i el bacallà a trossos mitjans.
-Pelar i quartejar els alls.
-En una cassola posar l'oli d'oliva i quan estiga calent, sofregir, no massa, els trossos de bajoca, de bacallà i d'alls. Remoure de tant en tant perquè no es cremen.
-Afegir aigua fins a cobrir els ingredients, o una miqueta més segons el gust, i deixar bullir uns 30 minuts.
-Deixar caure en el caldo un ou sencer per persona. Coure fins que els ous estiguen durs. Servir en plat fondo.
ANOTACIONS: La "pericana amb caldo" també es fa afegint cigrons o fesols cuits, alhora que l'aigua.
                                            ********************
INGREDIENTES(Para cuatro comensal)
• 6 o 7 pimientos alargados secos.
• 2 cabezas de ajos.
• 1/4 de bacalao salado.
• 4 huevos.
• 8 cucharadas de aceite de oliva y sal.
• 700 ml de agua.
MANERA DE HACER
-Desalar el bacalao.
-Tostar a la llama los pìmientos secos, las cabezas de ajos enteras y el bacalao.
-Cortar las pimientos y el bacalao a trozos pequeños.
-Pelar y cuartear los ajos.
-En una cazuela poner el aceite de oliva y cuando esté caliente, sofreír, un poco, los trozos de pimiento, de bacalao y de ajos. Remover de vez en cuando para que no se quemen.
Añadir agua hasta cubrir los ingredientes, o un poquito más según el gusto, y dejar hervir unos 30 minutos.
Dejar caer en el caldo un huevo entero por persona. Cocerlos hasta que los huevos estén duros. Servir en un plato hondo.
ANOTACIONES: La "pericana caldosa" también se le añaden garbanzos o judías cocidas a la vez que el agua.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada