dijous, 11 d’agost del 2016

Figues en dolç / higos en almíbar

La figuera és un arbre que forma part del paisatge rural mediterrani des de temps remots. El seu fruit ha estat sempre molt benvolgut, tant les bacores com les figues, i es pot gaudir d'ell al llarg de tot l'any: frescs des de juny fins a setembre (bacores al juny-juliol i figues a l'agost -setembre) i secs, en dolç o en melmelada, la resta de l'any.

Així doncs, a l'estiu, les cistelles de bacores o de figues arribaven a les cases dels pagesos, gairebé diàriament, recollides de bon matí, abans que escalfés molt el sol.

Un plat de figues fresques era un obsequi molt benvolgut pels veïns, estiuejants i visitants que no disposaven de figuera al pati de la seva casa o en algun bancal .

Per fer les figues en almívar eren molt apreciades les "figues de la gota de mel" de color verd clar, rodons i de grandària mitjana que deuen el nom a la petita gota que desprèn el seu ull (obertura en l'àpex) quan estan madures.

Aquesta és la recepta, espero que us agradi:
                                                    *******************
La higuera es un árbol que forma parte del paisaje rural mediterráneo desde tiempos remotos. Su fruto ha sido siempre muy apreciado, tanto las brevas como los higos, y se puede disfrutar de él a lo largo de todo el año: frescos desde junio hasta septiembre (brevas en junio-julio e higos en agosto -septiembre) y secos, en dulce o en mermelada, el resto del año.

En el verano, las cestas de brevas o de higos llegaban a las casas de los labradores, casi a diario, recogidas de buena mañana, antes de que calentase mucho el sol.

Un plato de higos frescos era un obsequio muy apreciado por los vecinos, veraneantes y visitantes que no disponían de higuera en el patio de su casa o en algún bancal .

Para hacer los higos en almíbar eran muy apreciadas los "higos de la gota de miel" de color verde claro, redondos y de tamaño mediano que deben el nombre a la pequeña gota que desprende su ojo (abertura en el ápice) cuando están maduros.

Esta es la receta, espero que os guste:
Figues en dolç / higos en almíbar
INGREDIENTS
• 2 quilos de figues madures, però dures.
• 1 quilo de sucre.
• 1 litre d'aigua.
• Una barreta de canella.
• La corfa d'una o dues llimes.
• El suc de mitja llima.
• Un tros xicotet de calç embolicat en un drap de cotó.
MANERA DE FER
- Llavar les figues i posar-les en un recipient amb l'aigua necessària per a cobrir-les i amb la munyequeta de calç. Deixar-les durant tota la nit. Traure-les i escórrer-les.
-Posar una cassola al foc amb l'aigua, el sucre, la canella, la corfa i el suc de llima. Coure a foc lent fins que es dissolga el sucre i posar les figues.
-Seguir coent fins que s'obtinga un almívar espès.
-Traure les figues i col·locar-les en pots de vidre.
-Abocar l'almívar omplint els pots fins a la vora.
-Retirar la corfa de llima i la canella.
-Tapar els pots i posar-los al bany maria en una cassola gran, amb un drap de cuina en la base i coberts totalment d'aigua.
-Bullir a foc lent uns 45 minuts i deixar refredar en el perol abans de traure'ls.
NOTA: Es pot fer aquesta recepta sense posar-les en calç, en aquest cas, sortiran mes toves i una mica mes deformades.
                                             *********************
INGREDIENTES
• 2 kilos de higos maduros, pero duros.
• 1 kilo de azúcar.
• 1 litro de agua.
• Una ramita de canela.
• La corteza de uno o dos limones.
• El zumo de medio limón.
• Un trozo pequeño de cal envuelto en un trapo de algodón.                                        
MANERA DE HACER
- Lavar los higos y ponerlos en un recipiente con el agua necesaria para cubrirlos y con el trozo de cal. Dejarlos durante toda la noche. Sacarlos y escurrirlos.
-Poner una cazuela al fuego con el agua, el azúcar, la canela, la corteza y el zumo del limón. Cocer a fuego lento hasta que se disuelva el azúcar y poner los higos.
-Seguir cociendo hasta que se obtenga un almíbar espeso.
-Sacar los higos y colocarlos en botes de vidrio.
-Abocar el almíbar llenando los botes hasta el borde.
-Retirar la corteza de limón y la canela.
-Tapar los botes y ponerlos al baño maria en una cazuela grande, con un paño de cocina en la base y cubiertos totalmente de agua.
-Hervir a fuego lento unos 45 minutos y dejar enfriar en la cazuela antes de sacarlos.
NOTA: Se puede hacer esta receta sin ponerlas en cal, en cuyo caso, saldrán mas blandas y un poco mas deformadas.

7 comentaris:

  1. Estimada Imma. No sé per on pararàs, però m'enrecorde de tu i em sap mal que este estiu no pugam quedar a la platja. Saps, m'he criat envoltada de figueres propietat de Renfe, de les quals gaudiem moltíssim. He fet melmelada, pá de figues i les secavem, però mai les havia vistes en dolç. No cal dir, que m'agradaria tastar-les perquè, encara que no puc menjar-ne, ni fresques, m'encantarien segur.
    Besaeta forta

    ResponElimina
  2. Hola Marisa,jo també senc no poder quedar en la platja i fer un berenar......però el farem al mes de setembre que ja estarem a Valéncia. Demà eix de viatge per a coneixer el segon net de Joan. El desitje un bon estiu. moltes besades.

    ResponElimina
  3. Hola bon dia, com a calç podria servir un tros de bocinet de "tiza" blanca de la de escriure a la pizarra? I si no d'on la puc treure?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dolors, no sé si pot servir un tros de bocinet. Avui en día pots adquerir "Calç Morta, Hidróxid de Calç" per a ús comestible per internet. Salutacions

      Elimina
    2. Les figues en almibar, també eixen molt bones de textura sense la calç.

      Elimina
  4. Hola tinc un dubte, com a calç es pot fer servir un bocí de tiza? I si es que no, de ha ón la puc treure? Gracies

    ResponElimina
  5. Avui es pot comprar Calç Morta, Hidróxid de Calç per a ús culinari per internet.

    ResponElimina