dimarts, 30 de juny de 2015

Coca amb tomaca

Fàcil de fer, apetitosa i molt nostra, la "coca amb tomaca" és un recurs molt encertat per a un desdejuni, un berenar o un entrant per a esmorzar o sopar. Es pot preparar amb anterioritat i és molt adequada quan s'ajunten molts comensals. La grandària de les racions, que es tallen a discreció, sempre és un bon recurs per a improvisar quan no coincideixen els comensals reals amb els previstos.Sempre m'ha costat entendre l'èxit de les "pizzas" en els restaurants i en les nostres pròpies cases i que, no obstant açò, no ocórrega el mateix amb les nostres "coques" o "cocs".

Supose que és una batalla difícil, i l'educació del paladar de les nostres noves generacions i la cultura gastronòmica de les nostres terres, han perdut terreny enfront de la influència de la publicitat i l'avanç de la globalització.

L'origen de les "coques" o "cocs" és el mateix que el dels "minxos" de pasta amb llevat ("cocots de verdura", "coquetes fregides", etc.), s'aprofitava el forn i part de la massa, quan es feia a casa el pa per a tota la setmana, per a preparar el menjar d'aqueix dia.

En el meu poble no hi ha cap sopar popular al carrer (pròpis de l'estiu) que no tinga les taules plenes de "coca amb tomaca" i "coca amb farina" acompanyades d'uns plats d'aigua-sal, uns tramusos i cacaus amb corfa, vi, cervesa i refrescs. Un plaer.

Espere que us agrade la recepta i feu ús extens d'ella.INGREDIENTS
Per a la massa de pa:
• 500 g de farina forta.
• 25 g de rent de forner.
• 1/2 got d’aigua tèbia.
• 1/4 got d’oli d’oliva.
• Sal al gust.
Per al sofregit:
• 1 kg. de tomaques madures.
• 1/2 kg. de pimentons (bajoques, prebreres, pebrots), verds, rojos o entreviats.
• 8 alls. Sucre i sal.
MANERA DE FER
Per fer la massa:
- Desfer el rent amb mig got d'aigua tèbia.
- Afegir-lo a la farina, prèviament salada.
- Pastar durant uns 10 o 15 minuts fins que la massa no es pegue a les mans.
- Tornar a pastar, incorporant a poc a poc l'oli d'oliva.
- Deixar que la massa es faça “bona” deixant-la reposar fins que munte i doble el seu volum. Ha d'estar, ben tapada en una safa coberta amb un drap i en ambient caldejat, de 30 a 40 minuts.
Per fer el sofregit:
- Calfar l'oli i sofregir els pimentons tallats a trossos.
- Afegir els alls trossejats i sofregir. Afegir la tomaca triturada i sofregir-la lentament. Afegir un poc de sucre, per a eliminar l'acidesa de la tomaca, i salar al gust.
- Retirar el sofregit quan la tomaca i l'oli se separen. Omplir una tassa de cafè amb l’oli sobrant del sofregit i reservar-lo.
Per fer la coca:
- Untar una llanda amb oli d'oliva. Estendre la massa cobrint tota la superfície i procurant que les vores queden més alts perquè no caiga el fregit.
- Col·loca sobre la massa el fregit, estenent-lo per tota la coca.
Enfornar a foc mitjà durant 30 o 40 minuts.

ANOTACIÓNS: Per a esta coca es pot colar i reservar 1/2 got de l'oli del sofregit de tomaca per a utilitzar-lo fent la massa. També es pot afegir al sofregit pinyons.

                                                    *********************
INGREDIENTES
Para la masa de pan:
• 500 g de harina fuerte.
• 25 g de levadura de panadero.
• 1/2 vaso de agua tibia.
• 1/4 vaso de aceite de oliva.
• Sal al gusto.
Para el sofrito:
• 1 kg. de tomates maduros.
• 1/2 kg. de pimientos rojos,verdes o entreverado.
• 8 ajos. Azúcar y sal.
MANERA DE HACER
Para hacer la masa:
- Deshacer la levadura con medio vaso de agua tibia.
- Añadirlo a la harina, previamente salada.
- Amasar durante unos 10 o 15 minutos hasta que la masa no se pege a las manos.
- Volver a amasar, incorporando despacio el aceite de oliva.
- Esperar que la masa se haga “buena” dejándola reposar hasta que suba y doble su volumen. Tiene que estar, muy tapada en una recipiente cubierto con un trapo y en ambiente caldeado, de 30 a 40 minutos.
Para hacer el sofrito:
- Calentar el aceite y sofreír los pimientos cortados a trozos.
- Añadir los ajos troceados y sofreír. Añadir el tomate triturado y sofreirlo lentamente. Añadir un poco de azúcar, para eliminar la acidez del tomate, y salar al gusto.
- Retirar el sofrito cuando el tomate y el aceite se separen. Llenar una taza de café con el aceite sobrante del sofrito y reservarlo.
Para hacer la coca:
- Untar una lata con aceite de oliva. Extender la masa cubriendo toda la superficie y procurando que los bordes quedan más altos para que no caiga el frito.
- Colocar sobre la masa el frito, extendiéndolo por toda la coca.
Meter en el horno a fuego medio durante 30 o 40 minutos.

ANOTACIÓNES: Para hecer esta "coca" se puede colar y reservar 1/2 vaso del aceite del sofrito de tomate para utilizarlo haciendo la masa. También se puede añadir al sofrito piñones.

1 comentari:

  1. Ay Inma, tens tota la raó. En la quantitat de coques que jo he menjat de menuda i de jove i continue fent-la i fent-la i disfrutant-la.
    La teua, es diferent a la meua. El sofregit no el faig exactament igual i per a la massa de vegades li pose llet.
    Una bona opció per a l'estiu que ja apreta de debò.
    Besets

    ResponElimina