dimarts, 5 de maig del 2015

Abisínios

Avui anem a parlar d'una tapa, en procés de extinció, caracteritzada pel seu exquisit mos i el seu estrafolari nom:"abisínios".


Es tracta senzillament d'ou dur arrebossat, però, així i tot, és una tapa especial. Poc coneixem de l'origen de la recepta, encara que la tècnica de l'arrebossat ha de conèixer-se pràcticament des que existeix la farina i l'oli, per no parlar del seu ingredient principal: l'ou. No obstant açò, resulta difícil aventurar-se en l'explicació o origen del seu nom:"abisínio", que segons el diccionari indica originari de l'antiga Abisínia (actual Etiòpia). 

Malgrat la seua senzillesa, existeixen tantes variacions sobre aquesta recepta, com a tipus d'arrebossats o "gatxetes"(nom amb el qual es coneix en la zona a la massa de farina, aigua i sal que s'usa pera l'arrebossat). La "gatxeta" pot enriquir-se amb soda, cervesa, all i julivert, o qualsevol altre ingredient que millore el seu sabor i la seua textura cruixent.

La recepta que propose és una mica més complexa d'elaborar i la vaig aprendre de la meua tia Angelita, que la va cuinar durant anys en la Societat de Caçadors del meu poble. El seu èxit era tal, que la tia Angelita tènia que controlar personalment que cap taula gaudira d'un segon o tercer plat de "abisinios", si podien quedar altres pendents del primer. Ja es sap que evitar conflictes és de savis.

Siga aquesta recepta un homenatge a la meua tia Angelita i al fet de "prendre una picaeta" com una forma d'entendre la vida i compartir amb amics, veïns i coneguts, en la barra o en taula del bar, una estona de descans i xarradeta.

Espere que us agrade



INGREDIENTS (per a 10 o 12 unitats)
 • 2 ous durs.
 • 1/2 got de caldo de gallina fort.
 • 3 cullerades de farina.
 • Una picadeta amb un all i julivert.
 • 1 culleradeta de sagí de porc.
 • Sal al gust.
MANERA DE FER
- Pelar i tallar els ous durs en 5 o 6 trossos.
- Escaldar la farina amb el caldo i fer una "gatxeta" espessa (de la consistència d'una natilla espessa).
- Afegir la picadeta d'all i julivert i mesclar.
- Afegir el sagí de porc i mesclar. Salar al gust. 
- Passar els trossos d'ou per la gatxeta i fregir-los fins que estiguen ben daurats.
- Escórrer-los bé sobre paper de cuina. 
- Servir i menjar calents.
ANOTACIÓNS: Els “Abisinios” esguiten molt, per a evitar-ho procureu calfar molt l'oli, sense cremar-lo, però quant els poseu a la paella fregir-los reduint a foc mitjà.

1 comentari:

  1. Hola Inma. Em sona el nom, però crec que no els coneixia. La teua tia sabía el que es feia.
    Una recepta tradicional ben bona. Besets.
    Ah, com eres nova en el món blogueril, vull convidar-te sense cap compromís a un repte que tinc dues vegades a l'any. Si t'abelleix, hi ha temps i també és una manera de donar a conèixer el teu blog i el teu treball.
    Et deixe l'enllaç.
    http://recetasbbss.blogspot.com.es/2015/04/6-reto-bbss-el-frescales.html

    ResponElimina